Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štefanec: CoFoE potvrdila reformné úsilie EÚ

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec, archívna snímka. Foto: Archív I. Štefanca

Hľadaním spoločného konsenzu vieme predísť komplikáciám pri terajších zmenách a aj komplikáciám v neskoršej budúcnosti, upozornil Štefanec.

Brusel/Bratislava 27. mája (TASR) - Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) potvrdila reformné úsilie Európskej únie, ktoré je zamerané na transformáciu na zelenú ekonomiku a digitalizáciu, ale aj ochranu klímy, hlbšiu integráciu pri riešení kríz, bezpečnosti, migrácie či podpory demokratických procesov. Pre TASR to uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý je v Európskom parlamente (EP) šéfom slovenskej delegácie vo frakcii Európskej ľudovej strany (EPP).

Štefanec zdôraznil aj výzvu na podporu malých a stredných podnikateľov, ktorá zaznela počas CoFoE. Sám tiež osobne podporuje zmeny, ktoré majú smerovať k väčšej občianskej zainteresovanosti.

Občania členských krajín EÚ mali prostredníctvom tejto konferencie od mája minulého roka možnosť vyjadriť sa k fungovaniu Európskej únie a navrhnúť zmeny. Plénum CoFoE nakoniec prijalo 49 návrhov zahŕňajúcich viac ako 300 opatrení.

Navrhované odstránenie požiadavky jednomyseľnosti členských štátov EÚ v hlasovaniach o citlivých otázkach si však bude vyžadovať revízie základných zmlúv o fungovaní EÚ a podľa Štefanca treba do tohto procesu zainteresovať všetky relevantné inštitúcie.

"Hľadaním spoločného konsenzu vieme predísť komplikáciám pri terajších zmenách a aj komplikáciám v neskoršej budúcnosti," upozornil. Zmeny by mali podľa neho viesť k zjednodušeniu inštitucionálnej štruktúry EÚ, väčšej transparentnosti a zodpovednosti v rozhodovacom procese, pričom by sa malo uvažovať aj o novom definovaní rámca právomocí EÚ.

Štefanec pripomenul, že CoFoE musela čeliť aj novým výzvam, ktoré priniesla ruská agresia na Ukrajine. "Myslím, že si s tým poradila veľmi dobre a odzrkadlilo sa to aj na jej výstupoch," povedal.

Mrzí ho však to, že konferencia počas svojho ročného trvania v spoločnosti rezonovala iba okrajovo.