Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Štefanec inicioval list Borrellovi o podpore pre väznených Bielorusov

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec Foto: Archív I. Štefanca

Podľa jeho slov Bielorusi musia svoju budúcnosť formovať slobodne, na základe férových volieb a s podporou celého demokratického sveta.

Brusel/Štrasburg 8. júna (TASR) - Skupina 26 poslancov Európskeho parlamentu (EP) vrátane šiestich slovenských europoslancov zaslala v utorok list vysokému predstaviteľovi EÚ pre zahraničnú politiku Josepovi Borellovi s požiadavkou o podporu pre siedmich zadržaných bieloruských opozičných aktivistov. List inicioval slovenský europoslanec Ivan Šefanec (KDH).

Štefanec, ktorý je v EP šéfom slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP), v rozhovore pre TASR uviedol, že pod jeho výzvu sa podpísali európski zákonodarcovia z piatich politických skupín EP a zo 14 členských krajín Únie. Okrem neho list podpísali aj ďalší piati slovenskí europoslanci: Vladimír Bilčík (Spolu), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Miriam Lexmann (KDH), Peter Pollák (OĽaNO) a Michal Šimečka (PS).

"Bieloruskí občania si zaslúžia európsku solidaritu," uviedol poslanec s odkazom na skupinu siedmich občianskych opozičných aktivistov, ktorých režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka poslal za mreže. "Títo občania boli nedávno nespravodlivo odsúdení a uväznení za škandalóznych okolností bez účasti verejnosti či ich najbližších príbuzných," vysvetlil.

Štefanec zároveň privíta utorňajšiu iniciatívu Európskej ľudovej strany na vytvorenie medzinárodného tribunálu na súdenie zločinov režimu Alexandra Lukašenka a zvolanie medzinárodnej konferencie o budúcnosti Bieloruska. Podľa neho návrh na usporiadanie takejto konferencie podporuje aj líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

"Lukašenkov režim sa pre svoje udržanie pri moci uchyľuje k porušovaniu nielen vlastných zákonov, ale aj medzinárodného práva. Toho sme boli svedkami pri únose civilného lietadla. Väznení opoziční občania si zaslúžia európsku pozornosť a pomoc. Bojujú za to isté, za čo bojovali naši občania pred rokom 1989. Lukašenko a jeho spojenci už dávno prekročili mieru únosnosti a za svoje činy musia niesť následky," opísal situáciu Štefanec.

Podľa jeho slov Bielorusi musia svoju budúcnosť formovať slobodne, na základe férových volieb a s podporou celého demokratického sveta. "Stabilita a demokracia v Bielorusku je v najlepšom záujme Európskej únie a aj Slovenska," odkázal poslanec.



UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)