Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štefanec: Pandémia ukázala prednosti EÚ a aj príležitosti na zlepšenie

Na archívnej snímke europslanec Ivan Štefanec. Foto: TASR Martin Baumann

Europoslanec predpokladá odporúčania, v ktorých oblastiach by ľudia chceli viac spolupráce a v ktorých si podľa nich treba zachovať národné kompetencie.

Bratislava/Brusel 13. decembra (TASR) - Obdobie pandémie nového koronavírusu ukázalo prednosti Európskej únie (EÚ), ale aj príležitosti na zlepšenie. Poukázal na to slovenský europoslanec Ivan Štefanec, podľa ktorého Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) otvára úniu smerom k občanom. Štefanec pripomína výzvu, ktorej EÚ čelí - urobiť Európu konkurencieschopnejšou a priblížiť ju viac k občanom.

"To, že sa dnes viac ako inokedy pýtame občanov, je dôkazom, že Európska únia nie je politický monolit, ale dynamická štruktúra, ktorá je vždy pripravená na zmenu a zlepšovanie sa," povedal pre TASR Štefanec.

V rámci konferencie očakáva široké spektrum názorov a podnetov, ktoré bude treba postupne zapracovávať do podoby legislatívnych návrhov. Štefanec predpokladá aj odporúčania, v ktorých oblastiach by ľudia chceli viac spolupráce a v ktorých si podľa nich treba zachovať národné kompetencie.

Pripomenul, že k diskusii v rámci CoFoE sám čiastočne prispel organizáciou niekoľkých podujatí. Tie zahŕňali aj ekonomické pohľady či stanoviská cirkví a seniorov. "Uvítal by som, keby boli závery podobných stretnutí zverejňované aj priebežne a povzbudili tak aj ďalších, aby sa zapojili," doplnil.

V rámci Konferencie o budúcnosti Európy pravidelne zasadajú štyri občianske panely, každý zložený z 200 náhodne vybraných občanov členských krajín EÚ. Odporúčania panelov budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie. Štefanec verí, že do konca aktuálneho funkčného obdobia Európskej komisie a Európskeho parlamentu budú prvé závery pretavené do konkrétnych návrhov.

Konferenciu o budúcnosti Európy organizujú Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia. Táto iniciatíva dáva občanom Európy možnosť vyjadriť sa k jej budúcemu smerovaniu. Celkovo 800 zástupcov občanov bolo rozdelených do štyroch občianskych panelov, v rámci ktorých sa stretnú trikrát. V každom z panelov je rovnaký počet mužov a žien a proporčne sú zastúpení ľudia z mestských a vidieckych oblastí.