Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V Košariskách odprezentujú vzdelávaciu počítačovú hru o Štefánikovi

Na archívnej snímke busta Milana Rastislava Štefánika na jeho rodnom dome v Košariskách. Foto: TASR - Róbert Fritz

Projekt interaktívnej zážitkovo vzdelávacej hry pre virtuálnu realitu autora Adama Novotu vzniká v spolupráci s obyvateľmi obce Košariská a herným vývojárom Matejom Novotným.

Košariská 29. septembra (TASR) – V rodnej obci Milana Rastislava Štefánika v Košariskách sa v utorok o 15:00 uskutoční verejná prezentácia rozpracovanosti multimediálneho diela M. R. Štefánik/Time after time. TASR o tom informoval manažér Múzea M. R. Štefánika Pavol Trúsik.

Projekt interaktívnej zážitkovo vzdelávacej hry pre virtuálnu realitu autora Adama Novotu vzniká v spolupráci s obyvateľmi obce Košariská a herným vývojárom Matejom Novotným. „Hlavným cieľom projektu je inšpiratívnym spôsobom priblížiť osobnosť Štefánika. Hra sprostredkováva novú perspektívu a pohľad na historickú líniu vývoja dejín Slovenska a približuje vizionárske myslenie Štefánika," uviedol Trusík.

V diele je myslenie Štefánika aktualizované prostredníctvom muzeálnych artefaktov, ale aj výpovedí a kreatívnych aktivít obyvateľov a pamätníkov z jeho rodnej obce. „Projekt sa zameriava na aspekt osobnosti, ktorým je schopnosť prekonávať danú realitu a vytvárať víziu nového, spravodlivejšieho a kvalitnejšieho sveta," doplnil manažér múzea.

V prepojení na myslenie, činnosť a publikované texty Štefánika sa projekt venuje téme utópie v rámcoch jeho činnosti, života, ale aj v kontexte premien daného pojmu naprieč históriou a dejinami filozofických téz. Téma utopickej vízie, v spojení so Štefánikovými predstavami o komunite, naberá v tomto diele svoje vlastné špecifické podoby.