Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Stohlová: PS presadzuje efektívny manažment medveďa

Na archívnej snímke Tamara Stohlová. Foto: TASRTASR - Martin Baumann

Téma odstrelu medveďov nemá podľa nej byť v ústavnom zákone.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) presadzuje efektívny manažment medveďa hnedého, ktorý nebude ohrozovať ľudské zdravie. Na júnovú schôdzu predloží návrh legislatívy na posilnenie prevencie. Príkladom je zákaz vnadenia v okolí ľudských obydlí ako jeden z nástrojov na zamedzenie približovania šeliem k ľuďom. Informovala o tom poslankyňa parlamentu Tamara Stohlová (PS).

Progresívne Slovensko sa zhoduje s KDH, že ústavný zákon z dielne ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) je "prehnaný nástroj, ktorý predstavuje nebezpečenstvo pre ľudí". "Ide o pokus koalície preniesť vinu na opozíciu, keďže sa ukazuje ich úplná neschopnosť riešiť problém," skonštatovala Stohlová. Téma odstrelu medveďov nemá podľa nej byť v ústavnom zákone.

Poukázala na to, že Slovensko má k dispozícii nástroje pre strety s medveďmi, napríklad zásahový tím, ktorý funguje mimo zdĺhavého správneho konania. Potrebuje však podľa nej posilniť materiálne a personálne, minimálne na úrovni každého národného parku. Za rovnako dôležité považujú preventívne opatrenia - zabezpečenie odpadkov, plodín a zvierat, riešenie vnadísk, komunikáciu s verejnosťou či jej edukáciu.

Poslankyňa upozornila, že riešenie navrhnuté v ústavnom zákone je nebezpečné. "De facto 500 metrov od obce by mohlo široké spektrum ľudí narábať so zbraňou v snahe zastreliť medveďa. Vieme, že to nie je jednouchá vec," poznamenala.

Mimoriadnu schôdzu k návrhu ústavného zákona o odstrele medveďov, ktorá sa mala konať v utorok (9. 4.) na žiadosť Tarabu zrušili. Chce nájsť s časťou opozície zhodu na zákone.

Taraba v pondelok ráno rokoval s opozičným KDH. Hnutie nesúhlasí s ústavným zákonom z dielne vlády, navrhuje vlastné riešenie. Návrh hnutia k odstrelu medveďov ide podľa ministra podobným smerom ako návrh ústavného zákona. Chce zároveň využiť niekoľko dní na expertíznu prípravu spoločného zákona.

Vláda koncom marca odobrila návrh ústavného zákona, ktorým sa stanovili podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu medveďa. Zákon by umožňoval v okolí miest a obcí vytvoriť 500-metrovú bezpečnostnú zónu. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bolo by možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania.