Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Strana Fórum podporí v 2. kole I. Korčoka, KÚ nebude odporúčať nikoho

Na archívnej snímke Zsolt Simon. Foto: TASR – Jakub Kotian

Kresťanská únia skonštatovala, že žiaden z dvojice kandidátov v druhom kole nereprezentuje konzervatívne a kresťanské hodnoty, ktoré strana presadzuje a považuje za kľúčové.

Bratislava 27. marca (TASR) - Mimoparlamentná strana Fórum podporí v druhom kole prezidentských volieb Ivana Korčoka. TASR o tom informoval predseda strany Zsolt Simon. K postupu v druhom kole sa vyjadrila aj Kresťanská únia (KÚ), ktorá nebude svojim voličom odporúčať ani Korčoka, ani Petra Pellegriniho.

"Sme presvedčení, že z ponuky kandidátov v druhom kole je Ivan Korčok väčšou garanciou na zachovanie demokratického právneho štátu a našej zahraničnopolitickej orientácie," uviedol Simon. Podotkol, že Fórum má výhrady voči obom kandidátom, no ako zástupca voličov maďarskej národnosti strana nemôže ostať ticho. Podčiarkol, že záujmom maďarskej komunity je, aby bolo Slovensko demokratickým právnym štátom jasne ukotveným vo vyspelej západnej civilizácii. Pripomenul pritom niektoré kroky a kauzy predošlých vlád Smeru-SD, ktorých súčasťou bol aj Pellegrini. Napríklad prípad Hedvigy Malinovej. "Každý, kto priamo či nepriamo pomáha Ficovi, koná voči záujmom maďarskej komunity na Slovensku," dodal.

Kresťanská únia skonštatovala, že žiaden z dvojice kandidátov v druhom kole nereprezentuje konzervatívne a kresťanské hodnoty, ktoré strana presadzuje a považuje za kľúčové. "Som presvedčená, že naši voliči a sympatizanti KÚ sú rozhľadení a inteligentní, aby sa sami rozhodli, ako pristúpia k voľbe prezidenta v druhom kole," uviedla predsedníčka strany Anna Záborská. Kresťanská únia tak v rámci voľby prezidenta v druhom kole nebude odporúčať žiadneho z kandidátov.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 6. apríla.