Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Strana Hlas-SD kritizuje nedostatočné odôvodnenie núdzového stavu

Na archívnej snímke Peter Pellegrini a Richard Raši. Foto: TASR Jaroslav Novák

Na adresu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) Pellegrini uviedol, že nie je celkom lídrom toho, čo sa v zdravotníctve deje.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Mimoparlamentná strana Hlas-SD kritizuje, že vláda dostatočne nezdôvodnila prijatie núdzového stavu. Jej líder a nezaradený poslanec Peter Pellegrini poukázal na to, že v uznesení chýbajú fakty, na základe ktorých sa vláda rozhodla, ale aj akých práv a slobôd sa majú týkať obmedzenia. V súvislosti s pandémiou na stredajšej tlačovej konferencii tiež informoval, že nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase podporili svojimi podpismi otvorenie mimoriadnej schôdze, na ktorej majú ministri vysvetľovať, ako budú zachraňovať svoje rezorty.

"Nie som si istý, či toto vyhlásenie núdzového stavu naozaj spĺňa všetky požiadavky, ktoré v zmysle zákonov a ústavy spĺňať má, a mám pochybnosti, či takýto akt a vyhlásenie nebude môcť niekto spochybniť a obrátiť sa na Ústavný súd," skonštatoval Pellegrini. Nerozumie, prečo vláda vyhlásila núdzový stav pre všetky segmenty. Podotkol, že v uznesení chýba aj štandardná formulácia o informovaní prezidentky SR. Obáva sa, aby nedošlo k zneužitiu inštitútu.

Pellegrini oznámil, že poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v Hlase, ale aj okolo poslanca Tomáša Tarabu podporili návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Parlament má na nej uznesením zaviazať ministrov, aby najneskôr do 20. októbra predstúpili pred NR SR a oznámili, čo idú robiť pre zlepšenie ekonomickej situácie v svojich rezortoch.

Na adresu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) Pellegrini uviedol, že nie je celkom lídrom toho, čo sa v zdravotníctve deje. Situáciu podľa neho "nie celkom dobre zvláda".

Na Slovensku bude od štvrtka 1. októbra opäť platiť núdzový stav. Vláda v stredu schválila návrh premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na jeho vyhlásenie v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Núdzový stav bude podľa prijatého uznesenia platiť "dňom 1. októbra 2020 na postihnutom území Slovenskej republiky".