Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

B. Kollár verí, že súd v prípade Kotlebu rozhodol na základe dôkazov

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kotlebu odsúdili pre šeky v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že Najvyšší súd (NS) SR rozhodol v prípade predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu v kauze rozdávania šekov na základe relevantných dôkazov. Pre TASR to uviedla Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová s tým, predseda Národnej rady SR nezvykne komentovať rozhodnutia súdov.

Kotlebu odsúdil NS v utorok v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. Rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Znalci pred súdom potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.



OĽANO: Ten, kto rozdáva šeky v hodnote 1488 eur, si zaslúži spravodlivý trest



Spravodlivý trest si zaslúži ten, kto rozdáva šeky v hodnote 1488 eur v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Uviedlo to hnutie OĽANO v reakcii na utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR v kauze kontroverzných šekov poslanca Mariana Kotlebu (ĽSNS) s tým, že ide o fašistickú symboliku.

"Zároveň stratí mandát poslanca, čiže sa už nebude musieť trápiť dodržiavaním rokovacieho poriadku v Národnej rade SR a celé Slovensko sa nebude musieť trápiť počúvaním jeho bludov v pléne parlamentu," skonštatovalo OĽANO.



SaS: Odsúdenie M. Kotlebu a strata jeho mandátu je chabým víťazstvom demokracie



Odsúdenie predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu a strata jeho poslaneckého mandátu je podľa strany SaS chabým víťazstvom demokracie nad extrémizmom a neonacizmom. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

„Hoci dostal Kotleba len podmienku, rozsudok potvrdil, že je neonacista a že spoločnosť nemôže tolerovať propagáciu extrémizmu. ĽSNS by si však po tomto verdikte súdu zaslúžila rozpustenie. Platí to aj v prípade Republiky, pretože jej predstavitelia boli v tom čase verní prisluhovači Mariana Kotlebu,“ uviedol podpredseda SaS Martin Klus.

V. Remišová: Vítame rozhodnutie súdu v súvislosti s odsúdením Mariana Kotlebu


Na archívnej snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Strana Za ľudí víta rozhodnutie Najvyššieho súdu SR v súvislosti s odsúdením poslanca Mariana Kotlebu (ĽSNS). Pre TASR to uviedla vicepremiérka a predsedníčka strany Veronika Remišová. Konštatuje, že je úlohou všetkých štátnych inštitúcií a orgánov ochrany práva pracovať tak, aby totalitné a zločinecké ideológie nemohli rozkladať spoločnosť.

"Legitímnou otázkou dnes je, či strana Mariana Kotlebu a jej klon Republika majú mať priestor na politickej scéne štátu, ktorý sa hlási k demokracii a vláde zákona," povedala Remišová.

Dodala, že Slovensko sa vo svojej histórii muselo vyrovnávať s totalitou, fašizmom aj komunizmom. V súčasnosti sa slobodná a demokratická spoločnosť musí, aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine, brániť. Obranu demokracie a právneho štátu očakáva Remišová predovšetkým od generálnej prokuratúry.