Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Miškov ukázal program SKOK-u, chce odluku cirkvi či Eurovratky

predseda strany SKOK Juraj Miškov Foto: TASR/Michal Svítok

Nazvala ho Generálna oprava Slovenska.


Bratislava 19. septembra (TASR) – Politická strana SKOK dnes predstavila verejnosti svoj volebný program, ktorý nazvala Generálna oprava Slovenska. Okrem iného obsahuje aj tri zásadné reformy pre Slovensko. Ide o odluku cirkví a politických strán od štátu, program Eurovratka, ktorého cieľom je priniesť slovenským domácnostiam do rodinného rozpočtu až 50 eur mesačne a 150 protikorupčných opatrení. O volebnom programe strany SKOK na dnešnom brífingu informoval jej predseda Juraj Miškov a ďalší lídri strany.

"Veľmi sa teším, že sa nám podarilo dať dokopy jedinečný plán generálnej opravy Slovenska, ktorého pracovnú verziu sme dnes prezentovali. Má slúžiť na ďalšie dopĺňanie či už zo strany členov, analytikov alebo verejnosti," povedal Miškov.

Cirkev sa má odlúčiť od štátu

Strana SKOK okrem iného presadzuje odluku cirkví od štátu. "Navrhujeme, aby každý občan sám rozhodol o tom, či chce prispieť na fungovanie registrovaných cirkví a náboženských spoločností, a to prostredníctvom poukázania podielu zaplatenej dane z príjmov fyzických osôb do výšky dvoch percent jednej cirkvi podľa vlastného výberu – analogicky, ako je tomu dnes pri poukázaní podielu dane na verejnoprospešný účel," konštatuje sa okrem iného v programe strany.

SKOK taktiež navrhuje zrušiť všetky súčasné príspevky politickým stranám a hnutiam a nahradiť ich jediným príspevkom na politickú parlamentnú činnosť vo výške 100.000 eur ročne pre každú politickú stranu, ktorá uspeje v parlamentných voľbách.

Eurovratky a boj proti korupcii

V ekonomickej oblasti by SKOK rád znížil poplatkové, daňové a odvodové zaťaženie, ktoré by v rámci takzvanej Eurovratky prinieslo slovenským domácnostiam do rodinného rozpočtu až 50 eur mesačne.

Pri protikorupčných opatreniach sa SKOK odvoláva aj na Transparency International Slovensko. V tejto oblasti navrhuje napríklad rozšíriť okruh osôb povinných poskytovať informácie aj na akciové spoločnosti vlastnené štátom, zriadiť inštitút na dohľad nad dodržiavaním zákona o slobodnom prístupe k informáciám, či rozšíriť okruh povinných informácií poskytovaných políciou a úradmi.

Miškov sa vyjadril aj k súčasným preferenciám strany, podľa volebných prieskumov by sa SKOK zatiaľ do parlamentu nedostal. "Záleží, ktoré prieskumy beriete do úvahy, my si robíme aj vlastné. Stranu sme založili v marci, rozbehli sme tvorbu regionálnych štruktúr a kampaň, ktorá má zväčšiť povedomie o strane," skonštatoval.