Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Strana Spolu volí na sneme predsedu, hlasovať sa má aj o spojení s PS

Na archívnej snímke Juraj Hipš. Foto: TASR - Pavol Zachar

Do funkcie kandidujú doterajší predseda Juraj Hipš, ktorý sa nedávno vzdal postu, a poslanec parlamentu Miroslav Kollár.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Mimoparlamentná strana Spolu si v sobotu na sneme v Bratislave volí svojho predsedu. Do funkcie kandidujú doterajší predseda Juraj Hipš, ktorý sa nedávno vzdal postu, a poslanec parlamentu Miroslav Kollár. Delegáti snemu budú taktiež hlasovať o spájaní sa s mimoparlamentným hnutím Progresívne Slovensko (PS).

Hipš kandiduje s víziou spájania, Kollár sa spájať s PS nechce. Subjekty sa rozprávali o zlúčení už na jar, no diskusie sa vtedy zastavili. Strana Spolu ešte chcela podľa Hipša vyskúšať všetky možnosti na zvýšenie preferencií. Teraz hovorí, že vidí, kde je strop strany Spolu. Oveľa rozumnejšie je podľa neho rozvíjať potenciál v silnom subjekte. PS a Spolu už vytvorili rokovacie tímy, ktoré pripravujú spájanie.

Kollár považuje myšlienku spájania sa s PS za náhly obrat. Rozumel by spájaniu tesne po voľbách alebo na jar. PS sa podľa neho rámcuje ľavicovo, on vníma "pôvodnú DNA strany Spolu skôr ako nesocialistickú, neetatistickú občiansku demokraciu". S touto víziou kandiduje za predsedu. Do Spolu vstúpil Kollár po tom, čo vo februári opustil stranu Za ľudí aj vládnu koalíciu a v parlamente sa stal nezaradeným poslancom.