Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Strana Za ľudí podporuje dodávky plynu od alternatívnych dodávateľov

Na snímke predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Foto: TASR - Michal Svítok

Rusko dodávky plynu používa ako zbraň, porušuje zmluvy a vydiera svojich odberateľov. Pre bezpečnosť nášho priemyslu a ekonomiky je nutné, aby sme sa tejto závislosti zbavili, uviedla strana.

Bratislava 21. júla (TASR) - Strana Za ľudí podporuje dodávky plynu od alternatívnych dodávateľov súbežne so znížením spotreby a podporou obnoviteľných zdrojov energie. Reagovala tak pre TASR na návrh Európskej komisie (EK) koordinovane znížiť spotreby plynu v Európe počas zimy o 15 percent a urýchliť práce na diverzifikácii dovozu energií.

"Strana Za ľudí od začiatku vojny na Ukrajine spolupracuje na odstránení závislosti Slovenska od ruského plyne. Rusko dodávky plynu používa ako zbraň, porušuje zmluvy a vydiera svojich odberateľov. Pre bezpečnosť nášho priemyslu a ekonomiky je nutné, aby sme sa tejto závislosti zbavili," uviedla strana.

Dodala, že okrem iného presadzuje aj zvýšenie a urýchlenie investícií do inovácií, lepšej energetickej efektívnosti budov, ale aj výrobných procesov v priemysle.

EK navrhuje koordinované zníženie spotreby plynu v Európe počas zimy o 15 percent a urýchli prácu na diverzifikácii dovozu energií. Dôvodom je riziko ďalšieho obmedzenia dodávok z Ruska, ktoré využíva export plynu ako zbraň. Prijatie preventívnych opatrení teraz môže znížiť riziko ohrozujúce Európu aj náklady v prípade ďalšieho alebo úplného výpadku dodávok ruského plynu a zvýši energetickú bezpečnosť Európy, uviedla EK.