Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Strana Za ľudí poukázala na možnosť kolapsu záchraniek

Na archívnej snímke uprostred predseda strany Za ľudí Andrej Kiska spolus členmi strany počas tlačovej konferencie, kde strana predstavila svoj volebný program – Mapu dobrých riešení. Foto: TASR - Jakub Kotian

Prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby Matej Polák vo štvrtok (13.2.) v Zdravotníckych novinách uviedol, že ministerstvo "poškodzuje ZZS aj priamo v personálnej oblasti".

Bratislava 20. februára (TASR) – Mimoparlamentná strana Za ľudí tvrdí, že na Slovensku môže hroziť akútny personálny kolaps zdravotnej záchrannej služby (ZZS). Vo štvrtok to uviedla jej zástupkyňa Andrea Letanovská. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii pre TASR uviedlo, že pristúpilo k výraznej modernizácii urgentných príjmov a na personálne zabezpečenie majú nemocnice čas do konca júna tohto roka.

Letanovská poukázala na to, že aby žiadateľ o prevádzkovanie staníc ZZS mohol byť úspešný, musel dokladovať personálne zabezpečenie ambulancií. Pýta sa preto, ako je možné, že žiadatelia o prevádzkovanie záchraniek za 800 miliónov eur v lete zdokladovali a čestne vyhlasovali, že majú alebo zabezpečia personál a dnes hrozí personálny kolaps, lebo týchto ľudí nemajú.

Hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová priblížila, že koncepcia fungovania moderných urgentných príjmov odštartovaná v roku 2017 má postupný nábeh do praxe, teda že na Slovensku sa postupne budujú a uvádzajú do praxe urgentné príjmy I. a II. typu. "Prechodné obdobie na zriadenie špičkových urgentných príjmov druhého typu a splnenie materiálno-technického vybavenia, ako aj personálneho zabezpečenia, majú nemocnice do 30. júna 2020," zdôraznila.

Prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby Matej Polák vo štvrtok (13.2.) v Zdravotníckych novinách uviedol, že ministerstvo "poškodzuje ZZS aj priamo v personálnej oblasti", a to tým, keď v júni minulého roka bez akejkoľvek odbornej diskusie určilo povinnosť obsadiť pozíciu vodiča v RZP zdravotníckym záchranárom. "Zmena vyhlášky znamenala, že normatívne požiadavky na počet záchranárov v posádkach RZP vzrástli zo dňa na deň o 860 záchranárov. Že na trhu práce takáto zásoba záchranárov neexistuje, MZ SR pri zmene vyhlášky nijako neriešilo," uviedol Polák.

Rovnako poznamenal, že novelou zákona a zriadením nových posádok typu RZP "S" je potrebné personálne obsadiť ďalších 220 záchranárov. "Zmeny presadené MZ SR vyzerali tak na papieri ako posun vpred, v praxi však spôsobili iba to, že dnes sú záchranári nútení slúžiť také počty nadčasov, že ročný limit si vyčerpajú najneskôr v marci - apríli. Akútne tak hrozí personálny kolaps systému ZZS," tvrdí v príspevku.

Podľa Letanovskej zo slov Poláka vyplýva, že buď na Slovensku žiaden kolaps nehrozí, a tieto vyjadrenia sú len šírením poplašnej správy, alebo reálne kolaps hrozí a žiadatelia vo výberovom konaní uvádzali nepravdivé skutočnosti.