Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie koalície na rozhodnutie SaS o vypovedaní koaličnej zmluvy

Na archívnej snímke predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Foto: TASR - Michal Svítok

Strana Za ľudí verí, že u všetkých partnerov v koalícii prevládne zodpovednosť k ľuďom na Slovensku nad osobnými spormi či vidinou politických ziskov.

Bratislava 6. júla (TASR) - Strana Za ľudí urobí maximum pre to, aby koalícia dovládla vo štvorici. Pre TASR to uviedla vicepremiérka a líderka strany Veronika Remišová v reakcii na rozhodnutie SaS o vypovedaní koaličnej zmluvy.

"Považujem za nezodpovedné, že koalícia v najbližších týždňoch bude musieť riešiť vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany SaS a osobný spor dvoch lídrov koaličných strán namiesto riešenia skutočných problémov ľudí. Rozbitie vlády a nestabilita Slovensku nepomôže," odkázala Remišová.

Strana zároveň verí, že u všetkých partnerov v koalícii prevládne zodpovednosť k ľuďom na Slovensku nad osobnými spormi či vidinou politických ziskov.


Strana SaS vypovedá koaličnú zmluvu. Od premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) očakáva vypracovanie novej, ktorá bude reflektovať na aktuálne politické reálie a z ktorej vyplynie, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) nebude členom vlády. Ak k tomu nedôjde do konca augusta, ministri SaS podajú demisiu. Rozhodnutie strana prijala na stredajšej mimoriadnej rozšírenej republikovej rade.

Ak by OĽANO požadovalo vzápätí odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka, bude o tom šéf SaS rozmýšľať, keď to bude na stole. Svoje požiadavky plánuje strana predostrieť premiérovi písomne, aby sa aj na ich základe pripravila nová koaličná zmluva.

Predsedníctvo OĽANO aj Heger apelovali počas dňa na SaS, aby v koalícii zotrvala. Odchod Matoviča z vlády predsedníctvo hnutia odmieta. Nesúhlasí ani s predčasnými voľbami.

Sme rodina chce, aby spor v koalícii vyriešili tí, ktorí ho spôsobili


Hnutie Sme rodina chce, aby aktuálny spor v koalícii vyriešili tí, ktorí ho spôsobili. Hnutie zároveň deklaruje, že je pripravené pokračovať v spoločnom vládnutí do riadnych volieb, ale aj zahlasovať za predčasné voľby. V reakcii na rozhodnutie SaS o vypovedaní koaličnej zmluvy to uviedol predseda parlamentu a líder hnutia Boris Kollár.

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár.
Foto: TASR Jakub Kotian


"Sme rodina nebude robiť prekážky ani problémy, keď sa dohodneme, že v nejakej forme to bude pokračovať ďalej a spolu to potiahneme až po riadne voľby v roku 2024," skonštatoval Kollár.

Rovnako bude hnutie postupovať, ak sa OĽANO a SaS nedohodnú a padne rozhodnutie o predčasných voľbách. "Sme rodina nebude robiť problémy a bude hlasovať, aby boli predčasné voľby," doplnil Kollár.