Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Stranu Demokrati prijali do Európskej ľudovej strany

Na snímke Ján Šubák so stranou Demokrati v Banskej Bystrici 1. mája 2023. Foto: TASR Lukáš Mužla

Urobili tak na základe kontinuity so stranou SPOLU, ktorá bola členskou stranou EPP od roku 2019.

Mníchov 5. mája (TASR) - Delegáti politického zasadnutia Európskej ľudovej strany (EPP) v nemeckom Mníchove v piatok potvrdili riadne členstvo strany Demokrati v strane európskych ľudovcov. Urobili tak na základe kontinuity so stranou SPOLU, ktorá bola členskou stranou EPP od roku 2019. TASR o tom informoval Matúš Mandrák z tlačového oddelenia strany Demokrati.

Predseda strany a dočasne poverený premiér SR Eduard Heger sa delegátom prihovoril prostredníctvom telemostu. "Pandémiu ochorenia COVID-19, energetickú krízu aj prijímanie odídencov z Ukrajiny sme zvládli aj vďaka spolupráci v rámci EÚ. Počas šokov sme – podobne ako partnerské strany v EPP – podporovali strednú triedu a rodiny s deťmi. V tom chceme pokračovať vo svetle vysokej inflácie, ktorú ťahajú najmä ceny potravín," uviedol.

Poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík, zvolený za stranu SPOLU a v súčasnosti člen predsedníctva Demokratov, vyzdvihol členstvo SR v Európskej únii ako "najlepšiu odpoveď" na aktuálne problémy. "Preto chceme, aby sa do Európskej únie pridali aj naši susedia, Ukrajina a štáty západného Balkánu. Spoločne budeme v rozšírenej únii silnejší a odolnejší," doplnil.