Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Strany a hnutia sa nezhodujú, či má rezort zahraničia viesť diplomat

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa podpredsedu OĽaNO Jaroslava Naďa je úplne irelevantné, či novým ministrom zahraničných vecí bude alebo nebude diplomat.

Bratislava 26. februára (TASR) – Politické strany a hnutia sa nezhodujú v tom, kto by mal byť po parlamentných voľbách na čele Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Vyplýva to z ich reakcií pre TASR na výrok ministra Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), ktorý si myslí, že rezort by mal viesť diplomat.

SNS s Lajčákovým výrokom súhlasí. "SNS má pána Lukáša Parízeka," povedala riaditeľka kancelárie predsedu strany Zuzana Škopcová. Podľa Mosta-Híd je to vecou dohody. "Je to otázka dohody koaličných partnerov," doplnila hovorkyňa strany Most-Híd Klára Magdeme.

Koalícia PS-Spolu s Lajčákom nesúhlasí. "Vo svete je štandardné obsadzovať post ministra zahraničných vecí politikmi s dostatočnou politickou váhou a víziou, nie diplomatmi. Na Slovensku to tak, bohužiaľ, dnes nie je. Na čele rezortu zahraničných vecí stojí dlhé roky diplomat bez politickej váhy, mandátu a politickej vízie," zdôraznil gestor PS-Spolu pre zahraničné veci Ivan Štefunko. Dodal, že Slovensko potrebuje ministra, ktorý bude vízie a plány reprezentovať konzistentne, a to diplomat byť nemôže.

Podľa podpredsedu OĽaNO Jaroslava Naďa je úplne irelevantné, či novým ministrom zahraničných vecí bude alebo nebude diplomat. "Je dôležité, aby tento človek mal najmä adekvátne schopnosti a tiež silnú politickú podporu. Práve tá chýbala najmä na konci jeho mandátu ministrovi Lajčákovi. Naopak, sme presvedčení, že čerstvý vzduch, ktorý by mohol priniesť človek nezaťažený osobnými vzťahmi na MZVaEZ SR, by mohol tomuto rezortu pomôcť," skonštatoval Naď.

Hnutie Sme rodina je za to, aby MZVaEZ SR riadil človek s bohatými diplomatickými skúsenosťami. "Potrebujeme diplomata, ktorý nebude hájiť svoje osobné názory na úkor štátnych, ako to bolo v minulosti, ale bude presadzovať záujmy SR na medzinárodnom poli. Skúsenosti bude potrebovať, aby sa dokázal presadiť na šmykľavom diplomatickom parkete," zhodnotil poslanec Národnej rady (NR) SR Ľudovít Goga (Sme rodina).

Lajčák v januári pre TASR uviedol, že by bol rád, keby bol na čele rezortu diplomacie i v budúcnosti človek, pre ktorého bude táto práca prioritou a bude jej venovať toľko času, koľko si vyžaduje. Dodal, že za celé roky vo funkcii nepredkladal ani jedného politického nominanta za veľvyslanca, a skonštatoval, že priestor dali profesionálom práve preto, aby istým spôsobom uchránili rezort od politických vplyvov.