Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Strany Spolu a Dobrá voľba podporujú rozhodnutie prezidentky

Na archívnej snímke predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker. Foto: TASR Pavol Zachar

Je dobre, keď túto otázku Ústavný súd raz a navždy vyrieši, uviedol Tomáš Drucker.

Bratislava 12. mája (TASR) - Mimoparlamentné strany Spolu a Dobrá voľba podporujú rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej obrátiť sa na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s petičnou akciou za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách.

"Je dôležité, aby Ústavný súd raz a navždy rozhodol, či je alebo nie je možné pomocou petície a vyhlásenia referenda skrátiť volebné obdobie a vyvolať predčasné voľby," vyhlásil predseda Spolu Juraj Hipš.

Žiadosť o preskúmanie ústavnosti vyhlásenia referenda považuje predseda Dobrej voľby Tomáš Drucker za rozumný krok. "Nepotrebujeme ďalšie spory a pochybnosti. Je dobre, keď túto otázku Ústavný súd raz a navždy vyrieši," zdôraznil. Doplnil, že 600.000 vyzbieraných podpisov je jasný signál obrovskej nespokojnosti so súčasnou vládou.

Prezidentka v stredu uviedla, že považuje za správne vyriešiť všetky sporné otázky ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh, a ani jeho výsledok. Hlava štátu deklarovala, že v prípade potvrdenia ústavnosti referendum vyhlási tak, aby sa mohlo konať v septembri. Na ÚS sa prezidentka obráti vo štvrtok (13. 5.), ten bude mať na posúdenie 60 dní.


Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585.000 ľudí. Iniciovali ju strany Hlas-SD, Smer-SD, pridala sa SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.