Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Stratégiou rezortu je ukázať, že podpora vedy môže byť i transparentná

Ľudovít Paulis, archívne foto. Foto: TASR – Pavol Zachar

MŠVVaŠ SR v budúcom roku zároveň pripravuje nové nastavenia grantových schém a ich hodnotenia s cieľom minimalizovať konflikty záujmov pri hodnotení a zvýšiť transparentnosť.

Bratislava 28. mája (TASR) – Stratégiou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR je ukázať, že podpora vedy a výskumu sa dá realizovať transparentne a flexibilne. Uviedol to štátny tajomník rezortu školstva pre oblasť vedy a výskumu Ľudovít Paulis v súvislosti s návrhom programu Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) na zvládnutie pandémie nového kroonavírusu a jej dôsledkov.

"Program bude slúžiť ako nástroj na systematickú podporu výskumných projektov poskytujúcich riešenia pandémie ochorenia COVID-19. Predkladatelia projektov sa tak môžu uchádzať o finančnú podporu vo výške do 400.000 eur,“ ozrejmil Paulis. Ako dodal, očakáva sa podpora zhruba 20 projektov s predpokladanou dobou riešenia do 18 mesiacov.

Program APVV v stredu (27. 5.) schválila vláda. Predsedníctvo agentúry a APVV už má pripravené všetky nadväzné kroky, aby bolo možné podávať žiadosti v priebehu júna. Tie budú zjednodušené a odbyrokratizované, aby ich bolo možné rýchlo (v horizonte mesiaca) pripraviť, a potom v horizonte ďalšieho mesiaca vyhodnotiť. "Ak sa to podarí, bude to najdynamickejší a najflexibilnejší program v histórii agentúry," poznamenal Paulis.

Úspešná implementácia tohto programu podľa Paulisa ukáže, že podpora vedy a výskumu sa môže realizovať flexibilne a transparentne, a že slovenská veda vie ponúknuť zmysluplné výstupy. MŠVVaŠ SR v budúcom roku zároveň pripravuje nové nastavenia grantových schém a ich hodnotenia s cieľom minimalizovať konflikty záujmov pri hodnotení, zvýšiť transparentnosť a zaviesť viac objektívnych a merateľných kritérií do hodnotenia projektov.