Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Stratu VšZP spôsobili najmä zvýšené náklady na zdravotnú starostlivosť

Na archívnej snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Peterová poukazuje, že strata nie je dôvodom na ozdravný plán.

Bratislava 1. marca (TASR) - Stratu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) spôsobili v roku 2021 najmä zvýšené náklady na zdravotnú starostlivosť. Náklady spojené s pandémiou ochorenia COVID-19 presiahli 187 miliónov eur, z toho 64 miliónov eur bolo nad rámec plánovaného rozpočtu poisťovne. Pre TASR to uviedla manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová s tým, že poisťovňa je aj napriek tomu schopná plniť si záväzky v zmysle platnej legislatívy.

V roku 2021 sa VšZP sústredila na zabezpečenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a podporu poskytovateľov počas pandémie. "Náklady zahŕňali očakávané aj neočakávané položky vrátane testovania, očkovania, ale aj liečbu pacientov s ochorením COVID-19 či postcovidovým syndrómom," priblížila Peterová.

Predbežná účtovná strata dosiahla vlani podľa Peterovej menej ako 2,5 percenta celkových výnosov. VšZP výdavkami pokryla a uhradila "všetky opodstatnené výkony v sektore verejného zdravotného poistenia". V koordinácii s akcionárom podnikla kroky k finančnej stabilizácii zdravotníckeho sektora, tvrdí.

Peterová poukazuje, že strata nie je dôvodom na ozdravný plán. "VšZP sústavne a konštruktívne komunikuje so zástupcami ministerstva zdravotníctva a ministerstva financií s cieľom vyvážiť potreby v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti s finančnými možnosťami, ktoré umožňuje aktuálny rozpočet verejnej správy."

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) informoval o predbežných výsledkoch hospodárenia. Štátna VšZP skončila podľa predbežných výsledkov vlani v strate 87,2 milióna eur. Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla zisk 10,5 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP) zisk 3,5 milióna eur.