Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

ZSS: Najväčším problémom sú nedostatočné podmienky výkonu súdnictva

Na snímke Juraj Sopoliga. Foto: TASR/František Iván

Združenie sudcov konštatuje, že pretrvávajúce problémy v oblasti vymožiteľnosti práva a nízkej dôveryhodnosti súdnictva je potrebné riešiť výlučne realizáciou súčinnosti všetkých zložiek moci.


Štrbské Pleso 22. apríla (TASR) – Združenie sudcov Slovenska sa stotožňuje len s časťou programového vyhlásenia vlády v oblasti súdnictva, ktorá konštatuje, že vymáhateľnosť práva je otázkou všetkých zložiek štátnej moci. Uviedli to na dnešnej večernej tlačovej konferencii na Štrbskom Plese. Na nej zvolili aj nového prezidenta združenia, ktorým sa stal Juraj Sopoliga.

Združenie sudcov Slovenska konštatuje, že pretrvávajúce problémy v oblasti vymožiteľnosti práva a nízkej dôveryhodnosti súdnictva vo verejnosti je potrebné riešiť výlučne realizáciou súčinnosti všetkých zložiek štátnej moci. Efektívny výkon spravodlivosti si vyžaduje okamžité určenie optimálneho modelu podmienok výkonu súdnictva. „Stotožňujeme sa len s časťou programového vyhlásenia vlády v oblasti súdnictva, ktorá konštatuje, že vymáhateľnosť práva je otázkou všetkých zložiek štátnej moci,“ uviedli sudcovia.

„Najväčším problémom sú nedostatočné podmienky výkonu súdnictva, to znamená personálna poddimenzovanosť, málo sudcov a na niektorých súdoch aj extrémne nevyhovujúce priestorové podmienky v niektorých budovách,“ povedal pre TASR krátko po svojom zvolení Juraj Sopoliga. Sudcovia sa zhodli, že zásadným nedostatkom programového vyhlásenia je absencia konkretizácie prostriedkov na splnenie ústavnej povinnosti vlády a parlamentu vytvoriť pre všetkých občanov také podmienky v súdnictve, aby súdenie bolo realizované v primeranom čase nezávislým a nestranným súdom.

„Za zásadné priority považujeme tie, ktoré účinne zabezpečia odstránenie súčasných nedostatkov v justícii. Zásadne odmietame presadiť vylúčenie sudcov za členov Súdnej rady Slovenskej republiky,“ povedali sudcovia. Podotkli, že akceptujú potrebu zvýšenej kontroly justície. Zároveň však odmietajú navrhované opatrenia o spoluúčasti polovice politických nominantov z mimojustičného prostredia na rozhodovaní o základnej otázke odbornej a morálnej spôsobilosti kandidáta na výkon ústavnej funkcie predstaviteľa súdnej moci.

Na záver svojho vyhlásenia dodali, že vyzývajú Vládu Slovenskej republiky a Národnú radu Slovenskej republiky schváliť etický kódex pre predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v oblasti realizácie slobody prejavu na adresu súdnych rozhodnutí. Tá má účinne zabrániť neakceptovateľnému zdiskreditovaniu súdnictva a ochrániť reputáciu sudcov. „Navrhujeme, aby sa pri riešení problémov odstraňovania nedostatkov v súdnictve vytvoril reálny priestor pre participovanie našej stavovskej organizácie, ktorá je prístupná otvorenej, vecnej a odbornej diskusii najmä s predstaviteľmi výkonnej a zákonodarnej moci i verejnoprávnych médií,“ dodali sudcovia počas dnešnej večernej tlačovej konferencie.

Súčasťou dvojdňového (22.4 a 23.4.) programu Hlavného zhromaždenia Združenia sudcov Slovenska bola aj voľba prezidenta a viceprezidenta Združenia sudcov Slovenska, ktorej súčasťou je 624 členov. Novým prezidentom sa stal Juraj Sopoliga a viceprezidentami sa stali Lenka Praženková, Táňa Veščičiková a Štefan Hrvola. „Mojim hlavným cieľom je zaktivizovať sudcovský zbor, aby si uvedomil, že nie je momentálne vytvorený priestor, aby sa sudcovský pohľad akceptoval verejnosťou, masmédiami ani výkonnou a zákonnou mocou o tom, čo sú základné problémy justície, ktoré spôsobujú naťahovanie v konaní. Ak budeme môže dostať pohľad sudcu do verejnosti, tak sa môže podariť výrazne zlepšenie podmienok. Tie zabezpečia to, že občan bude spokojnejší,“ uviedol pre TASR krátko po svojom zvolení Juraj Sopoliga.