Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Stredoškoláci prejavili veľký záujem o Európsku súťaž v štatistike

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

V premiérovej účasti Slovenska zameranej na spoznávanie matematiky a štatistiky bude súperiť 332 tímov zložených z pedagóga a najviac troch študentov najmä z gymnázií a stredných odborných škôl.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Slovenskí stredoškoláci prejavili veľký záujem o súťaž, v ktorej si počas prvej polovice roka 2023 overia schopnosť rozlišovať oficiálne zdroje údajov od dezinformácií a prácu s kvalitnými zdrojmi údajov. Spolu 888 stredoškolákov z 85 stredných škôl SR si zmeria sily v Európskej súťaži v štatistike 2023 (ESC). TASR o tom informovali zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

V premiérovej účasti Slovenska zameranej na spoznávanie matematiky a štatistiky bude súperiť 332 tímov zložených z pedagóga a najviac troch študentov najmä z gymnázií a stredných odborných škôl. Súťaž realizuje ŠÚ SR v spolupráci s Eurostatom a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Vysoký záujem slovenských stredoškolákov aj pedagógov potvrdil snahu pracovať so štatistickými údajmi a zdokonaľovať sa v práci s overenými a hodnovernými zdrojmi informácií, najmä ak ide o menej tradičnú formu vzdelávania," uviedla Nikoleta Šlachtová, generálna riaditeľka sekcie diseminácie a komunikácie Štatistického úradu SR. Podľa prieskumov verejnej mienky pritom obyvatelia Slovenska veria výraznejšie a častejšie hoaxom ako obyvatelia ostatných krajín V4.

Zámerom ESC 2023 je naučiť stredoškolákov čítať štatistické údaje, orientovať sa v nich, ako aj správne ich interpretovať. Cieľom je zvýšiť schopnosť mladej generácie rozlišovať oficiálne zdroje údajov od neoficiálnych a identifikovať, či rozlišovať dezinformácie a hoaxy. Pedagógom táto súťaž umožní používať zaujímavé formy výučby vrátane využitia reálnych údajov z oficiálnej národnej a európskej štatistiky.

Súťaž sa uskutoční online formou prostredníctvom internetovej stránky esc2023.statistics.sk. Registráciu tímu zabezpečovali pedagógovia a bola ukončená 16. decembra.