Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Stredoškoláci si môžu na škole vyskúšať profesionálny koučing zadarmo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Študenti tiež budú mať k dispozícii prístup k e-learningovej platforme, kde nájdu interaktívne a edukačné videá a materiály na sebarozvoj.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Stredoškoláci na Slovensku môžu vďaka programu občianskeho združenia (OZ) EduCoach vyskúšať profesionálny koučing na pôde školy zadarmo. TASR o tom informovala Svatava Havadejová zo združenia. Program má pomôcť mladým zorientovať sa v otázkach týkajúcich sa ich budúcnosti, možností či priorít, ale aj lepšie zvládať situáciu v súvislosti s pandémiou.

„Cieľom EduCoach je, aby si študenti zmapovali svoju aktuálnu situáciu, pozreli sa na všetky možnosti, aké majú, vedeli sa správne rozhodnúť pri výbere vysokej školy alebo zamestnania, poznali svoje silné stránky a našli motiváciu konať a tvoriť si svoj vlastný život podľa svojich predstáv,“ priblížila Havadejová. Dodala, že koučing tiež pomáha budovať emocionálnu odolnosť. Študenti tiež budú mať k dispozícii prístup k e-learningovej platforme, kde nájdu interaktívne a edukačné videá a materiály na sebarozvoj.

Takéto témy môžu mladí konzultovať so školským psychológom či kariérnym poradcom. V zahraničí však okrem poradcov a psychológov fungujú na školách aj kouči. Kouč je profesionál, ktorý pomáha klientovi urobiť si vo veciach jasno, aby sa vedel rozhodnúť. Pozitívne funguje vo firemnom prostredí, v zahraničí rovnako aj v prostredí školy.

Aktuálne organizácia pôsobí už na piatich stredných školách v Bratislave a rozširuje svoje pôsobenie aj do Serede, Piešťan, na Oravu, do Košíc a Prešova. Zakladateľky apelujú na všetkých študentov, učiteľov a riaditeľov, ktorí majú záujem o rozvoj svojej školy, aby ich v prípade záujmu neváhali kontaktovať.

Združenie získalo podporu z dotačnej schémy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ) SR v rámci programov pre mládež na roky 2014 až 2021, ktorú administruje Slovenský inštitút mládeže Iuventa.