Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Stredoškoláci si v simulovaných voľbách budú voliť svojich zástupcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Viac ako 100 dobrovoľníkov bude tento týždeň plniť úlohu volebných komisií, vydávať volebné lístky, usmerňovať voličov a počítať odovzdané hlasy.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Stredoškoláci od 15 rokov si budú v nasledujúcich dňoch v 39 okresoch vo všetkých krajoch voliť svojich zástupcov do miest a samosprávnych krajov prostredníctvom simulovaných volieb. Voliť môžu do 21. októbra. Ide o simuláciu skutočných volieb do orgánov samospráv miest a krajov, potvrdila pre TASR vedúca organizačného tímu študentských simulovaných volieb Natália Zikmundová.

Viac ako 100 dobrovoľníkov bude tento týždeň plniť úlohu volebných komisií, vydávať volebné lístky, usmerňovať voličov a počítať odovzdané hlasy. Podľa slov Zikmundovej tak 20.000 študentov zažije demokratické voľby a oboznámi sa s kompetenciami samospráv.

Tvrdí, že práve po tragických udalostiach, ktoré zasiahli aj mladých ľudí, je nevyhnutné dať priestor hlasom študentov a podnecovať medzi nimi diskurz o verejno-politickom dianí. "Aj rozhodnutia a postoje predstaviteľov samospráv majú vplyv na životy mladých ľudí a prispievajú k náladám v spoločnosti. Študentské voľby sa preto mladým ľuďom snažia povedať, že na nich záleží a že svoju budúcnosť môžu mať vo vlastných rukách," uviedla Zikmundová.

V roku 2022 študentské voľby spolupracujú so širokou sieťou aktérov, medzi nimi sú Rada mládeže Prešovského kraja, Inštitút pre aktívne občianstvo, Slovenská národná galéria a Asociácia pre občiansku spoločnosť. Zapojili sa aj mládežnícke parlamenty zo Starej Ľubovne a Bardejova. "Vďaka nim, celoslovenskému organizačnému tímu a zapojeným študentom sme dokázali spracovať 484 kandidátnych listín s takmer 8000 kandidátmi," dodala členka organizačného tímu Sarah Trangelová.