Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Slovensko

Stretnutiu ministrov na Štrbskom Plese dominovala téma Ukrajiny

Na snímke zľava: Stefan Gullgren, riaditeľ Sekcie pre východnú Európu a strednú Áziu ministerstva zahraničných vecí Švédska, Leiv Lunde, riaditeľ odboru pre strategiu ministerstva zahraničných vecí Nórska, Gunnar Bragi Sveinsson, minister zahraničných vecí Islandu, Peter Stenlund, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Fínska, Ulrik Vestergaard Knudsen, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Dánska, Miroslav Lajčák, podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, Peter Drulák, námestník ministra zahraničných vecí Českej republiky, Grzegorz Schetyna, minister zahraničnýh vecí Poľskej republiky, Péter Szijjátró, minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarskej republiky, Keit Pentus-Rosimannus, ministerka zahraničných vecí Estónskej republiky, Edgars Rinkevičs, minister zahraničných vecí Lotyšska a Neris Germanas, námestník ministra zahraničných vecí Litvy počas tlačovej besedy k summitu V4 a N8 v Grand Hoteli Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 13. marca 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ministri okrem iného diskutovali o možnostiach posilnenia spolupráce medzi svojimi krajinami.

Štrbské Pleso 13. marca (TASR) – Ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky, Severskej rady a pobaltských krajín (NB8) ukončili dnes dvojdňové rokovanie na Štrbskom Plese.

Ministri okrem iného diskutovali o možnostiach posilnenia spolupráce medzi svojimi krajinami a vymenili si názory na aktuálne otázky zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ako sú energetická bezpečnosť, situácia na Ukrajine, strategická komunikácia v reakcii na propagandu, východné partnerstvo a boj proti terorizmu. Na rokovaní sa zúčastnil aj podpredseda Európskej komisie zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič.



"Téma Ukrajiny dominovala nášmu stretnutiu, žiaľ, nezúčastnil sa ho ukrajinský minister Pavlo Klimkin, ktorý nám svoju neúčasť oznámil až vo štvrtok v noci, čo nás mrzelo. Ale tá debata bola výborná, dalo sa rokovať inak ako na širších fórach, veľmi otvorene. Ukrajina potrebuje našu pomoc, o tom niet pochýb. Sú však rozličné predstavy o tom, ako napríklad či sa dá hovoriť o reformách v krajine, ktorá je v stave vojny. Ja osobne si myslím, že sa dá a dokonca sa musí dať, pretože nemáme ten luxus, aby sme čakali, kým sa skončí vojna, aby sme začali s reformami. Životné podmienky na Ukrajine sa už menia, a to k horšiemu, zvyšujú sa ceny potravín, služieb a podobne," zdôraznil minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Práve preto aj on sám vyvíja veľkú aktivitu v tom, aby sa Európska únia ujala reformného procesu na Ukrajine a pomohla ho nasmerovať. V tejto chvíli je podľa šéfa slovenskej diplomacie príliš veľa hráčov, veľa dobrej vôle, veľa prostriedkov a rád, chýba však jednotné usmernenie. "Aj toto stretnutie som využil na to, aby som získal podporu pre túto úlohu Európskej únie," konštatoval Lajčák.

Na snímke dole zľava: námestník ministra zahraničných vecí Českej republiky Peter Drulák, minister zahraničných vecí Poľskej republiky Grzegosz Schetyna, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Dánskej republiky Ulrik Vestergaad, minister zahraničných vecí európskych záležitostí SR a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák, minister obchodu a zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó a podpredseda komisie Európskej únie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Hore zľava: riaditeľ Sekcie pre východnú Európu a strednú Áziu ministerstva zahraničných vecí Švédska Stefan Gullgren, minister zahraničných vecí Lotyšska Edgars Rinkevičs, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Fínska Peter Stenlund, ministerka zahraničných vecí Estónska Keit Pentus-Rosimannusová, minister zahraničných vecí Islandskej republiky Gunnar Bragi Sveinsson, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Litvy Neris Germanas a minister zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Borge Brende pózujú počas druhého dňa summitu V4 a N8 v Grand Hoteli Kempinski na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 13. marca 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na snímke uprostred druhý zľava podpredseda komisie Európskej únie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, tretí zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a podpredseda vlády SR Mirpslav Lajčák a ministerka zahraničných vecí Estónska Keit Pentus-Rosimannusová (štvrtá zľava) počas druhého dňa summitu V4 a N8 v Grand Hoteli Kempinski na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 13. marca 2015. Vľavo v pozadí uprostred minister obchodu a zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ministri zároveň vyjadrili hlboké znepokojenie nad nedávnou eskaláciou násilia na východe Ukrajiny, ktoré vyústilo do veľkého počtu nevinných obetí spomedzi civilného obyvateľstva. Krajiny V4 a NB8 sú presvedčené, že vojenské operácie nie sú možnosťou na riešenie krízy na Ukrajine. Sú však naďalej odhodlané pomáhať ukrajinskej vláde pri úsilí stabilizovať situáciu v krajine a realizovať naliehavo potrebné reformy.

Dodržiavanie prímeria nie je podľa diplomatov ideálne, ale je lepšie než predtým. Prímerie je krehké, sú prípady jeho porušenia, počet incidentov a zranených ľudí však klesá.

"Je to pozitívny vývoj, všetci ho podporujeme, dochádza aj k sťahovaniu ťažkej výzbroje. Problémom však je, že misia OBSE nemá plný prístup do všetkých oblastí Ukrajiny, teda ani my nemáme dostatok informácií, ktoré by sme potrebovali. Preto je dôležité posilniť misiu OBSE," upozornil Lajčák.

Pokiaľ ide o sankcie voči Rusku, k tejto téme sa podľa neho vyjadria štátni lídri na budúci týždeň. Teraz však prevláda názor, že by sa situácia nemala meniť.

"Ešte sme sa nedostali tak ďaleko, aby sme pristúpili k odstráneniu sankcií, sú naším politickým nástrojom, ako reagovať na aktuálnu situáciu," uzavrel Lajčák.