Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Stromom roka 2021 sa stal buk lesný zo Starého Smokovca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V aktuálnom ročníku ankety súťažili v samostatnej sprievodnej súťaži aj školy, ktoré zabojovali o výsadbový materiál v celkovej hodnote 650 eur.

Banská Bystrica 11. novembra (TASR) – V tohtoročnej ankete Nadácie Ekopolis sa Stromom roka stal buk lesný zo Starého Smokovca, prezývaný aj ako tatranský dáždnik či strom zaľúbencov. Ako TASR za nadáciu informovala Martina R. Hromadová, na jar bude Slovensko reprezentovať v súťaži Európsky strom roka.

Do ankety Strom roka 2021 sa zapojilo celkom 22.613 hlasujúcich, víťazný buk lesný získal 4833 hlasov. Na druhom mieste sa umiestnil dub letný z Giraltoviec, tretie miesto získala exotická katalpa bignóniovitá z Hnúšte. Víťazné stromy získajú finančnú výhru v hodnote 300 eur, určená je na odborné dendrologické posudky, arboristické ošetrenia či úpravu okolia.

Víťazný buk zo Starého Smokovca označujú Tatranci za dominantu obce. Predpokladá sa, že bol zasadený v 50. rokoch minulého storočia, neskôr pri ňom vyrástla budova Horskej záchrannej služby. "Záchranári dokonca strom zachránili pred výrubom. I keď ide o najbežnejší strom Európy, vo Vysokých Tatrách z neho nájdeme veľmi málo kusov," priblížila Hromadová.

V aktuálnom ročníku ankety súťažili v samostatnej sprievodnej súťaži aj školy, ktoré zabojovali o výsadbový materiál v celkovej hodnote 650 eur. "Jedna škola tak získa vzrastlý strom do svojej školskej záhrady a pre ďalšie dve ocenené školy máme pripravené náučné a zábavné hry s eko tematikou," povedala Hromadová.

Nadácia Ekopolis v rámci ankety aj tento rok pracovala na zviditeľnení drevín či starostlivosti o vzácne stromy. "V spolupráci s arboristami sme ošetrili jelšu lepkavú vo Vajnoroch a vzhľadom na vegetačné obdobie bude na jar ošetrená ešte lipa z Padaroviec," uviedla Hromadová. Ako dodala, nadácia podporila aj výsadbu ovocného sadu pri historickom žrebčíne v Kopčanoch, kde domáci vysádzali pôvodné druhy odrôd z daného regiónu.