Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Súd rozhoduje o väzbe riaditeľa Úradu inšpekčnej služby

Adrián Sz., archívna snímka. Foto: TASR/AP

Riaditeľ inšpekcie bol jedným z účastníkov nedávneho tajného stretnutia vysokopostavených politikov v Slovenskej informačnej službe.

Bratislava 5. júna (TASR) - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) rozhoduje o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) stíhať väzobne obvineného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Sz.

Neverejný výsluch a rozhodovanie je naplánované od 8.30 hodiny. Adriána Sz. eskortovali do budovy súdu približne hodinu pred začiatkom rozhodovania. "Obhajoba sa zatiaľ nebude vyjadrovať ani k skutkovým okolnostiam a ani k právnej kvalifikácii," uviedol pred TASR obhajca Zoltán Perhács.

Adriána Sz. a bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda S. a bývalého funkcionára NAKA Mariána K. stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť. TASR to v piatok (4.6.) potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry SR (GP) Dalibor Skladan.

NAKA zadržala Adriána Sz. vo štvrtok (3. 6.). Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať "v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne vo výške 20.000 eur".

Riaditeľ inšpekcie bol jedným z účastníkov nedávneho tajného stretnutia vysokopostavených politikov v Slovenskej informačnej službe. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vo štvrtok uviedol, že ak špeciálny prokurátor potvrdí informácie, ktoré budú závažného charakteru, predloží vláde návrh na odvolanie Adriána Sz.