Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŠTS: Finančník Martin K. zostáva vo väzbe

Na archívnej snímke eskorta privádza finančníka Martina K. Foto: TASR Ján Krošlák

Martin K. sa nachádza od mája 2021 vo väzbe pre obvinenia z korupčnej trestnej činnosti v súvislosti s reštitučnými a nájomnými konaniami na Slovenskom pozemkovom fonde.

Pezinok 16. mája (TASR) - Finančník Martin K. zostáva väzobne stíhaný. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v pondelok zamietol jeho žiadosť o prepustenie. Rozhodnutie nie je právoplatné, obhajoba podala sťažnosť. Zaoberať sa ňou bude Najvyšší súd (NS) SR. Informoval o tom obhajca obvineného Dušan Ivan.

Martin K. sa nachádza od mája 2021 vo väzbe pre obvinenia z korupčnej trestnej činnosti v súvislosti s reštitučnými a nájomnými konaniami na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Dôvodom je obava z pokračovania v trestnej činnosti vo vzťahu k orgánom verejnej moci. "Takýto argument sa rozbíja sám osebe. Je nezmyselný, vo svojej podstate nelogický," zdôraznil Ivan.

Dokazovanie bolo v tomto prípade podľa jeho slov už skončené. "Vyšetrovateľ len sporadicky vykoná nejaký procesný úkon. V podstate je od 22. októbra 2021 vo veci nečinný," tvrdí. Nevylučuje, že sa po rozhodnutí NS SR obrátia so sťažnosťou na Ústavný súd SR, prípadne na orgány mimo SR.

Väzobné stíhanie Martina K. je podľa obhajcu "dôsledkom umelej kriminalizácie nášho klienta aj vo vzťahu k inej trestnej veci, v ktorej prebieha hlavne pojednávanie". Martin K. bol predtým väzobne stíhaný aj pre kauzu Dobytkár, konkrétne od júla 2020 do marca 2021.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala vlani v máji osem osôb pre korupčnú trestnú činnosť súvisiacu so SPF, sedem z nich obvinila. Išlo o policajné akcie s krycími názvami Latifundista a Feudál. Kauzu Dobytkár, kde čelí obžalobe, už pojednáva banskobystrické pracovisko ŠTS.