Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Hlavné pojednávanie v kauze Dobytkár bude pokračovať v septembri

Ilustračná snímka Foto: TASR

Kauza Dobytkár sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v PPA v súvislosti s prideľovaním agrodotácií.

Banská Bystrica 15. augusta (TASR) - Hlavné pojednávanie v korupčnej kauze Dobytkár, ktoré bolo vytýčené na 14. až 16. augusta, musel senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zrušiť. Malo pokračovať vykonávaním listinných dôkazov, ale pre neprítomnosť obhajcu obžalovaného bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja K. sa tak nestalo. Ospravedlnil sa pre náhle zdravotné problémy, jeho klient však trval na prítomnosti obhajcu. Proces má pokračovať 8. septembra. Pre TASR to v utorok potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Bednáriková.

Kauza Dobytkár sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v PPA v súvislosti s prideľovaním agrodotácií. Obžalobe z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti čelí nitriansky podnikateľ Norbert B., finančník Martin K., exšéfovia PPA Juraj K. a Ľubomír P., podnikateľ Peter K., právnik Milan K. a Viktor M., ktorý ako jediný vinu priznal.

Prokurátor podal obžalobu pôvodne na osem ľudí a päť právnických osôb. Jeden z obžalovaných Ľubomír K. v marci zomrel a z tohto dôvodu ŠTS rozhodol o zastavení trestného stíhania. Vlani pri výsluchu nevyužil ani jednu z možností vyhlásenia o vine či nevine.

Proces sa začal vlani 25. februára a doteraz v ňom vypovedali obžalovaní a viacerí svedkovia, medzi nimi aj exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná či predseda SNS Andrej Danko, keďže rezort bol v tom čase pod gesciou SNS. Výsluch majú za sebou aj žiadatelia o nenávratný finančný príspevok PPA. Pojednávacie dni v prípade Dobytkár sú vytýčené až do konca roka.