Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Marián M. obžalovaný z extrémizmu zostáva vo väzbe

Na snímke obvinený Marián M. počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 25. januára 2024. Obžalovaného Mariána M. uznali za vinného z extrémizmu. Rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zatiaľ nie je právoplatný. Procesné strany sa môžu odvolať. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Samosudca ŠTS v januári uznal Mariána M. za vinného zo spáchania 43 skutkov, ktoré sa týkali extrémistických trestných činov, a ten dostal šesťročný trest väzenia.

Pezinok 29. mája (TASR) - Marián M. obžalovaný z extrémizmu zostáva vo väzbe. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v stredu zamietol návrh obžalovaného na prepustenie z väzby. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, o sťažnosti obžalovaného rozhodne Najvyšší súd SR. TASR to potvrdil obhajca obžalovaného Martin Burian.

"Sudca po výsluchu obžalovaného zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu a väzbu nenahradil písomným sľubom ani dohľadom probačného a mediačného úradníka," priblížila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Burian dodal, že jeho klient sa nachádza v tzv. preventívnej väzbe. Tá sa využíva pri obave z možného pokračovania v trestnej činnosti.

Obžalovaný zároveň namietal zaujatosť sudcu, ktorú konajúci sudca zamietol. "Proti rozhodnutiu o nevylúčení sudcu podal obžalovaný sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR," podotkla Kudjáková.

Samosudca ŠTS v januári uznal Mariána M. za vinného zo spáchania 43 skutkov, ktoré sa týkali extrémistických trestných činov, a ten dostal šesťročný trest väzenia. Najvyšší súd však tento rozsudok zrušil a prípad vrátil naspäť na ŠTS.

Trestných činov sa mal Marián M. podľa obžaloby dopustiť v rokoch 2017 až 2021. Zadržali ho v januári 2022.