Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ŠTS odmieta Mazákove slová o falošnej kolegialite vo veci M. Trubana

Michal Truban, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Truban v pondelok (10. 8.) vypovedal v súvislosti s jeho možnou zaujatosťou pri rozhodovaní o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta B. pred osobitnou komisiou Súdnej rady.

Bratislava 11. augusta (TASR) – Všetci členovia sudcovskej rady Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sú presvedčení o tom, že v prípade nerozhodovania o možnej zaujatosti sudcu Michala Trubana nejde o falošnú kolegialitu. Sudcovská rada ŠTS nevidí dôvod na zmenu svojho stanoviska, že možné previnenie v prípade rozhodovania o väzbe pre podnikateľa Norberta B. má skúmať Súdna rada SR. TASR o tom informovala Zuzana Zvalová z kancelárie predsedu ŠTS Jána Hrubalu.

Hrubala, ktorý bol minulý týždeň menovaný do funkcie predsedu ŠTS, bol do utorkového zasadnutia sudcovskej rady ŠTS aj jej predsedom. Nový predseda ŠTS naďalej trvá na tom, že problémy spojené s etickými dilemami sudcovského stavu má riešiť Súdna rada a v tom kontexte je rád, že prispel k tomu, že na jej pôde vznikla pre tento účel aj etická komisia. „Samozrejme, listom pána predsedu sa budeme zaoberať,“ uzavrel Hrubala.

Truban v pondelok (10. 8.) vypovedal v súvislosti s jeho možnou zaujatosťou pri rozhodovaní o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta B. pred osobitnou komisiou Súdnej rady. Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák následne informoval, že poslal Hrubalovi opätovne list, aby posúdil Trubanovo konanie a oznámil mu výsledok. Rozhodnutie sudcovskej rady SR, ktorá vyzvala v súvislosti na činnosť Súdnu radu, považuje za vecne nesprávne a zavádzajúce.

Poukázal tiež, že sudcovské rady až na jednu výnimku nikdy nevyužili za posledné roky svoje oprávnenie na podávanie disciplinárnych návrhov. „Vzniká preto legitímna otázka, z akých dôvodov a či nejde o neschopnosť kombinovanú s nechuťou riešiť problémy s výkonom súdnictva na vlastnom súde, ktorá má korene v chybnom chápaní kolegiality,“ uzavrel Mazák.