Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ŠTS: Podozrenie z korupcie bývalého starostu Rudolfa K. je odôvodnené

Na snímke bývalý starosta mestskej časti Bratislava - Nové mesto Rudolf K. odchádza zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) po prepustení z väzby v Pezinku 19. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obvinený exstarosta v sobotu (19. 11.) po prepustení zo zadržania na slobodu zdôraznil, že sa cíti nevinný. K stíhanému skutku sa vzhľadom na pokračujúce vyšetrovaniu nevyjadril.

Bratislava/Pezinok 21. novembra (TASR) - Podozrenie z korupčného správania bývalého starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa K. je odôvodené. Vyžiadanie úplatku sa malo týkať výstavby bytového domu na Kramároch. Vyplýva to z anonymizovaného uznesenia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorým bol exstarosta prepustený zo zadržania na slobodu. Obvinený vinu odmieta.

Súd sa nestotožnil s argumentáciou obhajoby, že neboli naplnené ani len podmienky na vznesenie obvinenia. "Predmetom vyšetrovania nie je vymyslený skutok a rovnako tak je možné konštatovať, že v tomto štádiu trestného konania je obvinený dôvodne podozrivý zo spáchania tohto vyšetrovaného skutku," uvádza sa v uznesení ŠTS.

Zo vzneseného obvinenia vyplýva, že v septembri 2022 si mal Rudolf K. ako starosta vyžiadať cez sprostredkovateľov od stavebníka úplatok vo výške 150.000 eur za podpísanie územného rozhodnutia na výstavbu bytového domu v lokalite Vlárska na bratislavských Kramároch. Rozhodnutie malo byť odovzdané z rúk obvineného diskrétnym spôsobom s cieľom zakryť korupčné konanie.

V uznesení súdu sa uvádza, že okrem výpovedí svedkov a listinných dôkazov boli zadovážené aj výstupy z nasadených informačno-technických prostriedkov potvrdzujúce "existenciu konania vedeného na stavebnom úrade, chronológiu procesu vybavovania územného rozhodnutia".

Rudolfa K. zadržala Národná kriminálna agentúra v stredu (16. 11.) v rámci akcie Development. Vyšetrovateľ ho obvinil z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku, prokurátor navrhol väzobné stíhanie pre možné ovplyvňovanie svedkov. Súd však takéto skutočnosti nezistil. "Osoby, ktoré mali byť priamo účastné na vyšetrovanom skutku, už boli vypočuté, pričom aktuálne dve z nich sa nachádzajú v postavení osôb s dočasne odloženým vznesením obvinenia," píše sa v uznesení.

Obvinený exstarosta v sobotu (19. 11.) po prepustení zo zadržania na slobodu zdôraznil, že sa cíti nevinný. K stíhanému skutku sa vzhľadom na pokračujúce vyšetrovaniu nevyjadril. Po vznesení obvinenia sa vzdal funkcie starostu bratislavského Nového Mesta. Urobil tak krátko pred koncom funkčného obdobia.