Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ŠTS: Pojednávanie v kauze Mýtnik odročili

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír (vľavo) prišiel vypovedať v kauze Mýtnik na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) 22. júna 2023 v Banskej Bystrici. Foto: TASR Ján Krošlák

Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti čelí šesť osôb, medzi nimi Jozef B., jeho syn Jozef B. či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko K.

Banská Bystrica 22. júna (TASR) – Výpoveďou svedka, guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra, malo vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica pokračovať hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik. Senát ho však odročil pre neprítomnosť obžalovaného podnikateľa Jozefa B., ktorého v stredu (21. 6.) náhle hospitalizovali.

"Všetci pevne veríme, že sa z toho dostane a čoskoro bude doma," reagoval pred začiatkom procesu Jozef B. mladší. Nechcel bližšie konkretizovať, čo presne sa stalo. Ako dodal, pod zdravie jeho otca aj ostatných obžalovaných sa podpísala nezákonná väzba.

Obhajca Michal Mandzák v tejto súvislosti požiadal senát ŠTS o odročenie procesu, ktorý mu vyhovel. Pojednávanie prerušil do piatku (23. 6.). Ak sa obžalovaný opäť nedostaví, obhajoba musí predložiť relevantné zdravotné potvrdenia.

"Pokiaľ bude môj klient práceneschopný, v nemocničnom zariadení, tak je nemožné, aby tu zajtra bol. Nie som lekár, neviem sa vyjadriť, ale myslím si, že zajtra sa bude odročovať," avizoval Mandzák.

"Prišiel som vypovedať, nemohol som vypovedať," reagoval pri odchode exminister financií a guvernér NBS. Ďalší termín jeho výpovede súd stanovil na 21. 7.

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur.

Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti čelí šesť osôb, medzi nimi Jozef B., jeho syn Jozef B. či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko K.