Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KAUZA VRAŽDY KUCIAKA: Zoltán A. tvrdí, že pracoval aj pre Norberta B.

Na archívnej snímke v popredí chrbtom sprava Jozef a Jana Kuciakoví, rodičia zavraždeného Jána Kuciaka, chrbtom vľavo Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej a v pozadí uprostred obžalovaný Marian K. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súd v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs.

Pezinok 26. mája (TASR/Teraz.sk) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje aj vo štvrtok proces v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Predvolaný na výsluch bol Miroslav Marček. Pokračovať by sa malo aj vo výsluchu Zoltána A., ktorý je v kauze prípravy vrážd prokurátorov vylúčený na samostatné konanie. V prípade novinárovej vraždy je právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia.

Miroslav M. odmietol pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vypovedať v kauzách objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov. Zdôvodnil to tým, že je v prípade prípravy vrážd prokurátorov obvinený. V kauze vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je právoplatne odsúdený na 25 rokov väzenia.

Senát ŠTS jeho žiadosti vyhovel. "Svedok, ktorý bol obvinený, má právo odmietnuť vypovedať. A to aj vtedy, ak sa už právoplatne skončilo trestné stíhanie," zdôvodnila predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová. Súd preto neskôr prečíta predchádzajúce výpovede svedka.

Miroslav M. odmietnutie výpovede argumentoval aj príbuzenským vzťahom s Tomášom Sz. i prípadnými rozpormi, ktoré by mohli nastať z dôvodu časového odstupu od jeho predchádzajúcich výpovedí.

Súd v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.
Na snímke obžalovaný Marian K., sedí v miestnosti pred pojednávaním vo veci objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v utorok 24. mája 2022.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Trestné stíhanie obvinených Miroslava M. a Zoltána A. v kauze prípravy vrážd prokurátorov pokračuje, potvrdila pre TASR polícia. V januári 2021 bolo ich stíhanie prerušené, keďže sa podľa polície významnou mierou podieľali na objasnení trestných činov. Na začiatku mája 2022 vyšetrovateľ NAKA vydal uznesenie o pokračovaní v trestnom stíhaní, "pretože bolo potrebné vykonať ďalšie úkony". Vypovedať mal Tomáš Sz., ktorý priznáva vinu.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz., Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Sz. priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu. Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní.

Zoltán A. tvrdí, že pracoval aj pre Norberta B.


Zoltán A. tvrdí, že pracoval aj pre Norberta B., ktorý aktuálne čelí obžalobe v kauze Dobytkár. Vyhlásil to na štvrtkovom pojednávaní pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Vypovedal v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice, kde je už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov, ktorú súd tiež pojednáva, je vylúčený na samostatné konanie.

"Pral som peniaze pre Norberta B. a poznal som hierarchiu v zločineckej skupine," zdôraznil s tým, že takto vypovedal od prvej chvíle zadržania. Vyhlásil, že celé vedenie polície pracovalo pre mafiu.

"Z nášho pohľadu to nie je príliš podstatná okolnosť pre dokazovanie vo veci, ktorá sa tu prejednáva," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus, pričom výpoveď Zoltána A. nechcel komentovať. "Budem ju hodnotiť v záverečnej reči," zdôraznil.

Zoltán A. ďalej uviedol, že sa mu Alena Zs. po objednávke vrážd vyhrážala v mene Mariana K. zabitím. "Začal som sa báť o život a stále sa bojím," odpovedal na otázku Mariana K., aký mal ku nemu vzťah. Marian K. kládol svedkovi otázky takmer dve hodiny.

Zoltán A., archívna snímka.
Foto: TASR - Ondrej Hercegh


"Procesná situácia Mariana K. je mimoriadne komplikovaná. Prichádza do úvahy aj mimoriadny trest, takže je pochopiteľné, že sa bráni. Musíme to rešpektovať, musíme byť trpezliví," zareagoval splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Roman Kvasnica.

"Z môjho pohľadu sú zatiaľ odpovede svedka veľmi chaotické a rozporuplné s pôvodným konaním," podotkla obhajkyňa Aleny Zs. Júlia Vestenická. Rozpory vo výpovediach nechcela konkretizovať.