Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

N. Bödör na súde poprel výpoveď P. Tótha, sledovanie novinárov odmieta

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde 20. januára 2020 v Pezinku. Na snímke vľavo nitriansky podnikateľ a predvolaný svedok Norbert Bödör a vpravo spolumajiteľ finančnej skupiny a predvolaný svedok Penta Jaroslav Haščák. Foto: TASR - Jakub Kotian

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) otvoril pokračovanie hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Pezinok 20. januára (TASR) - Spolumajiteľ skupiny Penta Jaroslav Haščák sa nechce vyjadrovať k nahrávke z kauzy Gorila, ani ďalším "živým" prípadom. Povedal to novinárom po výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Odmieta však, že by ku Gorile neposkytol dôveryhodné vysvetlenia už predtým.

Trvá tiež na tom, že v súvislosti s nahrávkou Gorily ho nikto nevydieral. Vo veci údajnej nahrávky bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s obžalovaným Marianom K. o kauze Gorila už podľa svojich slov vypovedal. "Nie som v stave sa teraz k tomuto vyjadrovať, práve preto, že prebieha vyšetrovanie," skonštatoval s tým, že to nie je o vyhýbaní sa odpovediam. Nahrávku z Gorily označuje Haščák ako údajnú, keďže sa podľa jeho slov nikdy nepotvrdila.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali vlani v októbri mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú. Nahrávku Gorily našla polícia v dome podnikateľa Mariana K. obžalovaného v prípade Kuciakovej vraždy.

Denník N tiež získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s Marianom K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Haščák sa ešte vtedy dištancoval od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmietol ich.

Na utorkovom pojednávaní sa Marian K. nezúčastní a dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

D. Lipšic: N. Bödör musí byť trestne stíhaný za krivú prísahu


Právny zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic je presvedčený o tom, že nitriansky podnikateľ Norbert Bödör musí byť trestne stíhaný za krivú prísahu. Reagoval tak na Bödörovu pondelkovú výpoveď pred senátom Špecializovaného trestného súdu. Ten odmieta, že mal informácie z vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka. Podľa Lipšica podnikateľ krivo vypovedal.



"Je evidentné, že vypovedal v úplnom rozpore s jeho komunikáciou s Marianom K. V princípe na každú jednu otázku odpovedal, že to tak nebolo alebo si na to nespomína. Komunikácia je jednoznačná, bola dlhodobá a musím povedať, že je verifikovaná ďalšími dôkazmi," uviedol pred novinármi Lipšic s tým, že ak má ktokoľvek pocit, vrátane Bödöra, že príde na súd a bude vytrvalo klamať, musí niesť trestnú zodpovednosť za krivú prísahu.

"Toto je, dá sa povedať, bežný postup, robí sa to už roky," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na možnosť trestného stíhania za krivú výpoveď. Upozornil na to, že podľa jeho názoru však treba počkať, kým nadobudne právoplatnosť rozsudok v prípade, v ktorom svedok krivo svedčil.

Samotnú Bödörovu výpoveď ako dôkaz hodnotiť nechcel, keďže proces pokračuje. Rovnako nechcel komentovať, prečo nie je obvinený v prípade sledovania novinárov. "Táto vec sa ešte právoplatne neskončila," pripomenul s tým, že sa jej venuje miestne príslušná prokuratúra.

Nitriansky podnikateľ Bödör v pondelok ako svedok pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka poprel, že by sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na sledovaní a lustráciách novinárov. Stretnutia s exsiskárom Petrom Tóthom po vražde nepoprel. Tóth ho mal žiadať, aby pomohol obžalovanému Marianovi K. vo väzbe. Bödör nedokázal prokurátorovi povedať, prečo žiadal Tóth pomoc práve od neho.

Bödör tiež na súde povedal, že o zadržaní páchateľov vraždy sa rozprávalo verejne v bratislavských kaviarňach a reštauráciách. Tvrdil to v reakcii na otázku, odkiaľ vedel o pláne zadržať páchateľov, o čom vypovedal Tóth. Bödör však odmieta, že mal informácie z vyšetrovania vraždy, a tvrdí, že Tóth pred súdom klamal.

"Pokiaľ on to niekde počul a má názor, že to bolo dva mesiace pred zadržaním, to je jeho názor, ja mu to brať nemôžem, či je to skutočne pravda, to je druhá rovina. V každom prípade, bol poučený o tom, že má vypovedať pravdu," skonštatoval prokurátor.

Na súde vypovedal v pondelok svedok, ktorý upravoval zbraň na vraždu Kuciaka


Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedal v pondelok svedok Marián Sehnal, ktorý mal upravovať hlaveň zbrane pre obžalovaných Tomáša Sz. a Miroslava M. Zbraň bola neskôr použitá na vraždu novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pojednávanie bolo prerušené do utorka (21. 2.), keď budú vypovedať redaktori portálu Aktuality.sk, kde Kuciak pracoval.

Hovoril, že je to pre vplyvného a nebezpečného človeka z podsvetia,“ priblížil slová obžalovaného Tomáša Sz. o využití zbrane. Podľa Sehnala mu mala slúžiť na vyrovnanie dlhu. On predpokladal, že mala slúžiť na zastrašovanie. Za modifikácie, ktoré na zbrani urobil, bol odsúdený na trojročnú podmienku.

Svedok vo svojej výpovedi potvrdil výpoveď obžalovaného Miroslava M. Ten pred senátom vypovedal rovnako ako Sehnal aj v tom, že bolo v nábojniciach použitých na vraždu znižované množstvo pušného prachu. To malo slúžiť na to, aby zbraň nevydávala príliš veľký hluk po vystrelení, rovnako ako na ňu vyrobený tlmič.

Sehnal tiež k osobe Tomáša Sz. dodal, že mu raz rozprával historku o tom, ako sa zúčastnil streľby na pirátov na lodi. Tomáš Sz. sa zúčastňoval na ochrane komerčných lodí pred somálskymi pirátmi. „Čo sa s ním udialo teraz je len logické vyústenie jeho doterajšieho života,“ uviedol na margo Tomáša Sz. s tým, že ho vždy považoval za materialistického človeka. Myslí si však, že by nebol schopný osobne zavraždiť človeka, a preto sa mu aj nezdala pôvodná vyšetrovacia verzia. Podľa tej bol strelcom v prípade práve Tomáš Sz. a nie Miroslav M. Obžalobná verzia je postavená opačne, čo dosvedčuje aj Miroslav M.

„Tento svedok podľa našej mienky vyvracia tvrdenie Tomáša Sz. o tom, že dôvodom ich návštevy vo Veľkej Mači bolo zbitie Jána Kuciaka,“ skonštatoval splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. Poznamenal, že za účelom zbitia novinára by si neobstarávali pištoľ s tlmičom.

Po Sehnalovej svedeckej výpovedi sa čítala výpoveď svedka Michala Vargu. Podľa obžaloby mal predať Tomášovi Sz. v roku 2016 strelnú zbraň za 400 eur. V decembri 2016 bola podľa prokuratúry použitá na zavraždenie Petra Molnára.

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je za vraždu už právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.

Vulgárna správa od Mariana K. bola o vyšetrovateľovi Gorily, vypovedal J. Haščák


Pezinok 20. januára (TASR) – Vulgárna sms správa, ktorú mesiac pred vraždou novinára Jána Kuciaka poslal obžalovaný Marian K. spolumajiteľovi Penty Jaroslavovi Haščákovi, bola o odstavení vyšetrovateľa kauzy Gorila Lukáša Kyselicu. Ozrejmil to vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze Kuciakovej vraždy. Kyselica vyšetroval aj prípravu vraždy Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol R. Spolu s Marianom K. čelia obžalobe aj v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.

Týždeň po smske mal Marian K. na osobnom stretnutí Haščákovi vysvetľovať, že Kyselica komunikuje s exsiskármi Pavlom Forischom, Stanislavom Žiaranom a Jánom Ferancom. Podľa Haščáka vydierali firmu Mecom z portfólia Penty na základe fiktívnej pohľadávky. „Bolo mi povedané, že s nimi intenzívne komunikuje Kyselica a že komunikuje aj s advokátom Polákom,“ uviedol Haščák. Ten vtedy zastupoval bývalého mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka, ktorý bol jeden z kľúčových svedkov v kauze prípravy vraždy Volzovej.



Haščák mal preto vyzvať Mariana K., aby sa obrátil na Inšpekčnú službu Ministerstva vnútra SR. To, že bolo spomínané stretnutie aj o Forischovi, korešponduje aj s obsahom ich komunikácie v šifrovanej aplikácii Threema. Autenticitu svojimi slovami potvrdil aj Haščák, ktorý priznal, že s Marianom K. komunikoval aj cez Threemu.

S vysvetlením vulgárnej správy sa do veľkej miery stotožnili aj splnomocnenci poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica. Lipšic zároveň dodal, že považuje za dôležitý motív Mariana K. odstaviť Kyselicu z vyšetrovania vraždy Volzovej. Mal tým sledovať ochranu spoluobžalovaného Pavla R. v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.

Po obedovej prestávke by mali pred súdom vypovedať svedkovia, ktorí pracovali v golfovom rezorte v Báči. Marian K. je jeho spolumajiteľom a mali ho tam vidieť s obžalovanou Alenou Zs. Pred senát by sa mal postaviť i muž, ktorý upravoval hlaveň zbrane použitej pri vražde Kuciaka. Rovnako svedok, ktorý spozoroval auto použité pri vražde novinára.

O zadržaní páchateľov vraždy sa rozprávalo v reštauráciach, tvrdí N. Bödör


O zadržaní páchateľov vraždy novinára Jána Kuciaka sa rozprávalo verejne v bratislavských kaviarňach a reštauráciách. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu to uviedol nitriansky podnikateľ Norbert Bödör v reakcii na otázku, odkiaľ vedel o pláne zadržať páchateľov, o čom vypovedal bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Bödör však odmieta, že mal informácie z vyšetrovania vraždy a tvrdí, že Tóth pred súdom klamal.

Bödör zároveň potvrdil, že pozná bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Róberta Krajmera, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, ako aj policajta Milana Mihálika. Toho minulý rok zadržala polícia pre lustrácie novinárov. Bödör, ktorý je rodina s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom, priznal, že sa stretávajú približne raz za dva týždne. Pozná aj exministra vnútra za Smer-SD Roberta Kaliňáka. Rovnako aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, avšak odmieta, že by uňho niekedy niečo vybavoval.



Nitriansky podnikateľ na súde poprel, že by sa akýmkoľvek spôsobom podieľal na sledovaní a lustráciách novinárov. Stretnutia s exsiskárom Tóthom po vražde nepoprel. Tóth ho mal žiadať, aby pomohol obžalovanému Marianovi K. vo väzbe. Bödör nevedel prokurátorovi povedať, prečo žiadal Tóth pomoc práve od neho.

Na snímke nitriansky podnikateľ a predvolaný svedok Norbert Bödör.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Počas jeho svedeckej výpovede požiadal právny zástupca poškodených Daniel Lipšic, aby sa čítala komunikácia obžalovaného Mariana K. cez aplikáciu Threema. Chcel s ňou Bödöra konfrontovať. Predsedníčka senátu Ružena Sabová to zatiaľ odmietla s odvolaním sa na zákonné predpoklady, a to poskytnutie prepisu a správy o získaní komunikácie. Postup senátu odmietol splnomocnenec Martiny Kušnírovej Roman Kvasnica bližšie komentovať, avšak dodal, že čo sa týka čítania Threemy, treba byť trpezlivý.

„Táto komunikácia potvrdzuje, že práve cez tohto svedka vykonával nezákonné lustrácie, snažil sa ovplyvňovať funkcionárov NAKA a takisto sa neúspešne snažil ovplyvňovať vedenie Úradu špeciálnej prokuratúry,“ reagoval Lipšic.



Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Ku vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je za vraždu už právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. Ku samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.

ŠTS pokračuje s pojednávaním vo veci vraždy J.Kuciaka, na súde sú Haščák aj Bödör


Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) otvoril pokračovanie hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na súde sú prítomní aj spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.



Haščák pred vyšetrovateľom potvrdil, že sa pozná s obžalovaným Marianom K. približne 15 rokov. Mesiac pred vraždou novinára mu mal vulgárne napísať, že pracuje na niekoho odstránení. Podľa Haščákových slov z prípravného konania rozprával o dnes už bývalom vyšetrovateľovi kauzy Gorila Lukášovi Kyselicovi a jeho odstavení z vyšetrovania prípravy vraždy Sylvie Volzovej. Z tej je obžalovaný exriaditeľ TV Markíza Pavol R.

Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta a predvolaný svedok Jaroslav Haščák.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Vypovedať má v pondelok pred súdom aj Bödör, ktorý sa podľa niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby a exnovinára Petra Tótha skladal spolu s Marianom K. na sledovanie novinárov. Tóthovi sa mal zveriť aj so záujmom sledovať opozičných politikov aj členov Smeru-SD. Tóth je presvedčený, že sa Bödör na objednávke vraždy Kuciaka nepodieľal, mal však pravidelné informácie zo stavu vyšetrovania.