Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pokračoval proces v kauze vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov

Na archívnej snímke obžalovaný Marian K., sedí v miestnosti pred pojednávaním vo veci objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v utorok 24. mája 2022. Foto: TASR Jaroslav Novák

Tomáš Sz. potvrdil, že si mal Zoltán A. u neho objednať vraždy prokurátorov.

Pezinok 14. júna (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračoval v utorok proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze plánovaných vrážd prokurátorov. Verejnosť je dočasne z pojednávania vylúčená. Vykonávajú sa listinné dôkazy, ktoré obsahujú utajované skutočnosti.

Pojednávanie sa začalo s meškaním viac ako 1,5 hodiny. Čakalo sa na Dušana K., keďže došlo nedopatrením k zrušeniu eskorty obžalovaného na súd.

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz., Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Sz. priznal ku všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu.

Poškodení prokurátori neboli sú na pojednávaní prítomní.

V kauze vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov opäť vypovedá Zoltán A.


Už piaty pojednávací deň Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vypočúva Zoltána A., ktorý je v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

Na súde prehrávali telefonický rozhovor medzi Zoltánom A. a Tomášom Sz. Tiež textovú komunikáciu svedka s Alenou Zs.

Tomáš Sz. potvrdil, že si mal Zoltán A. u neho objednať vraždy prokurátorov



Obžalovaný Tomáš Sz. pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) potvrdil, že si u neho mal Zoltán A. objednať vraždy troch súčasných prokurátorov. Vykonať ich mal spolu s bratrancom Miroslavom M. Tomáš Sz. už skôr priznal pred súdom vinu. Vypovedať sa rozhodol až teraz.

Tvrdí, že na nich Zoltán A. tlačil, aby vykonali vraždu súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku čím skôr. Objednávka mal prísť v lete 2017. "Povedal, že má vedomosť o tom, že Žilinka zvykne často chodiť s rodinou, deťmi a manželkou," zdôraznil. V nevyhnutnom prípade mala byť podľa jeho slov zlikvidovaná aj prokurátorova rodina. Aj preto sa podľa jeho slov rozhodli dať od prípadu "ruky preč". Za Žilinkovu vraždu mal Tomáš Sz. spolu s Miroslavom M. dostať 70.000 eur. Za každého člena rodiny po 10.000 eur.

"Popritom nám (Zoltán A., pozn. TASR) spomenul, že by bola do budúcna likvidácia ďalšieho dotyčného," podotkol Tomáš Sz. V tomto prípade malo ísť o súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a odmenu 200.000 eur. "Ani si nepamätám, že by sme to potom niekedy rozoberali," priblížil obžalovaný.

Tretia objednávka vraždy mala prísť v lete 2018. Malo ísť o likvidáciu prokurátora Petra Šufliarskeho. Odmena mala byť 100.000 eur, pričom Zoltán A. si mal z toho nechať 10.000 eur. Priblížil, že v rámci prípravy tejto vraždy uvažovali aj o použití nástražného výbušného systému. Prokurátor nedávno pred súdom uviedol, že jeho vražda nebola dokonaná len zhodou náhod.

Zoltán A. a Miroslav M. sú v tejto kauze vylúčení na samostatné konanie. Tomáš Sz. ozrejmil, že sa so Zoltánom A. pozná od roku 2006, Miroslav M. je jeho bratranec. "Je dosť výbušný, z ničoho nič začne nadávať, vykrikovať. Často používa slová 'zabijem ťa'. Bolo to u neho zvykom," povedal Tomáš Sz. Pred súdom vyhlásil, že nebude odpovedať na otázky obhajcov, spoluobžalovaných a ani splnomocnencov poškodeného.

"Je to pre nás významné. Myslíme si, že to prospeje zisteniu pravdy v tejto veci," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus na výsluch obžalovaného. Ide podľa jeho slov o ďalší diel do skladačky.

Výsluch Tomáša Sz. sa skončil v utorok o 19.17 h. Proces bude pokračovať v stredu (15. 6.). Vypočutý by mal byť člen zločineckého gangu zo Serede Iľja W., a to najmä v súvislosti s prípravou vrážd prokurátorov. Popoludní je plánovaný výsluch svedka Petra Tótha. Predsedníčka senátu ŠTS však skonštatovala, že mu doteraz nebolo doručené predvolanie.