Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠTS odsúdil rozhodcov a delegátov za korupciu na tri roky podmienečne

Na snímke obžalovaní počas hlavného pojednávania v korupčnej kauze delegátov a rozhodcov Stredoslovenského futbalového zväzu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 27. novembra 2019. FOTO TASR - Pavol Zachar Foto: TASR

Policajná akcia s názvom Delegát v júli 2018 súvisela s rozhodovaním na futbalových zápasoch v pôsobnosti Stredoslovenského futbalového zväzu.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku odsúdil za zločin športovej korupcie 13 rozhodcov a delegátov Stredoslovenského futbalového zväzu na tri roky s podmienečným odkladom na dva roky.

Sudca tak schválil dohody o vine a treste, ktoré uzavrel s obvinenými prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Zároveň ich odsúdil aj na peňažné tresty a zákaz činnosti. Verdikty sú právoplatné a nie je možné sa voči nim odvolať. Všetci obvinení sa zhodne vzdali práva na verejný proces, boli oboznámení s trestnými sadzbami aj činmi, ktoré sa im kládli za vinu. Podľa vyjadrenia sudcu sú tresty primerané a spravodlivé.

Na verejné zasadnutie v budove Justičnej akadémie sa dostavilo 13 obvinených a ich obhajcovia. Jeden obvinený sa ospravedlnil a bol vylúčený na samostatné konanie. Prokurátor ÚŠP navrhol v dohode jednotlivým obvineným z pokračujúcej športovej korupcie tresty tri roky podmienečne s dvojročným odkladom. Zároveň im navrhol zákaz výkonu funkcie na dva až päť rokov a peňažný trest vo výške 200 až 300 eur, v prípade jeho neuhradenia by obvineným hrozil náhradný trest od dvoch až po 24 mesiacov. Aj tento návrh v stredu sudca ŠTS schválil.



"Korupcia vo futbale je závažným druhom športovej korupcie vzhľadom na to, že futbal patrí u nás k celospoločenským fenoménom," povedal po verdikte médiám prokurátor ÚŠP. Podľa jeho slov treba dúfať, že takýto "nie malý počet odsúdených za korupciu bude mať preventívny charakter pre potenciálnych iných páchateľov". Pôvodne obvineným hrozil trest na štyri až desať rokov.

Prokurátor ÚŠP podal 4. októbra na ŠTS návrh na schválenie dohôd o vine a treste. Dohody uzavrel s obvinenými postupne. Korupcie sa mali obvinení dopustiť v šiestich futbalových zápasoch III., IV. a V. futbalovej ligy Stred, odohratých v apríli až júni 2018. Peniaze zálohy vo výške od 25 až po 100 eur mali prijímať v kabínach rozhodcov. V niektorých prípadoch išlo o jednorazové prijatie úplatku. Niektoré podplácajúce osoby v kauze sú stíhané v samostatných veciach, ktoré sú v rôznych štádiách. Ďalšie osoby už boli odsúdené a u iných sa uskutočňuje trestné stíhanie.

Vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky koncom februára tohto roka skončil prípravné konanie v prípade športovej korupcie, ktorá bola odhalená v júli 2018. Prokurátorovi predložil návrhy na začatie konania o vine a treste u 19 obvinených. V prípade dvoch osôb bol predložený návrh na podanie obžaloby.

Policajná akcia s názvom Delegát v júli 2018 súvisela s rozhodovaním na futbalových zápasoch v pôsobnosti Stredoslovenského futbalového zväzu. Hlavní rozhodcovia, asistenti rozhodcov a delegáti mali na osobných stretnutiach prijímať úplatky 200 až 1000 eur.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vtedy po zásahu v Banskej Bystrici zadržala 20 osôb. Počas minuloročnej júlovej policajnej akcie zasahovalo 70 policajtov z NAKA a zo Strednej odbornej školy Policajného zboru SR v Pezinku v priestoroch, kde sa uskutočnil seminár futbalových rozhodcov.