Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠTS vrátil prípad vraždy K. Madarásza späť do prípravného konania

Na snímke v popredí Ladislav A. prichádza na súdne pojednávanie, v pozadí uprostred František D. mladší a advokát Marek Para na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 2. februára 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

František D. ml. i Ladislav A. si už odpykávajú 25-ročné tresty väzenia.

Pezinok 2. februára (TASR) – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vrátil prípad vraždy "bieleho koňa" Kristiána Madarásza späť do prípravného konania na došetrenie. Vo štvrtok popoludní vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ku ktorému sa pripojila aj obhajoba obžalovaných Františka D. ml. a Ladislava A.

"Počas hlavného pojednávania vyšlo najavo, že obžalovaní spáchali ešte ďalší skutok, ktorý je trestným činom," priblížila predsedníčka senátu ŠTS Pamela Záleská.

Obžalovaných v minulosti pred súdom usvedčoval na dlhoročný trest odňatia slobody odsúdený člen zločineckej skupiny sátorovcov Juraj Bugár. Na pojednávaní vyšlo najavo, že jeho opis skutku sa netýkal vraždy Madarásza, ale prípadu vraždy Daniela Jánošku. Obžalovaní sa pritom priznali k účasti na Madarászovej vražde.

František D. ml. i Ladislav A. si už odpykávajú 25-ročné tresty väzenia. Spolu s nimi vlani právoplatne odsúdili na rovnako dlhý trest odňatia slobody aj exstarostu obce Dolný Chotár Františka D. st. Na svedomí majú viaceré vraždy, ktorých účelom malo byť umlčanie "bielych koní", i ekonomickú trestnú činnosť. Exstarosta bol odsúdený i za činnosť v prospech sátorovcov, ktorí mali mať na svedomí desiatky vrážd.

ŠTS sa zaoberá vraždou K. Madarásza, obžalobe čelí i František D. ml.


Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku sa opätovne zaoberá prípadom vraždy "bieleho koňa" Kristiána Madarásza. Dvojicu František D. ml. a Ladislav A. pôvodne v tomto skutku oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil prípad naspäť.

"Skutok nepopieram, mám o ňom vedomosti. Naďalej však trvám na tom, že som si vraždu Kristiána Madarásza neobjednal," povedal vo štvrtok pred senátom ŠTS František D. ml.

Vysvetlil, že bol začlenený do reťazca firiem, ktoré krátili v Česku daň z pridanej hodnoty. Na čele reťazca mal byť Radovan V. Práve jeho označil za objednávateľa vraždy Madarásza, ktorú mal vykonať Ladislav A. "Priznávam, že som nenamietal vykonanie skutku, ale nijakým spôsobom som sa na ňom nepodieľal," uviedol František D. ml. s tým, že pri vykonaní skutku nebol prítomný.

Obžalovaný Ladislav A. priblížil, že Františkovi D. ml. robil vodiča. "Neskôr som pre neho vykonával aj trestné činy a vraždy," povedal. Zdôraznil, že vraždu Madarásza mu mal zadať František D. ml., za čo dostal 8000 eur a novú štvorkolku.

Obžalovaných v minulosti pred súdom usvedčoval na dlhoročný trest odňatia slobody odsúdený člen zločineckej skupiny sátorovcov Juraj Bugár, pričom za objednávateľa označil Františka D. ml. Pri jeho výsluchu však vznikli rozpory pri popise poškodeného. "Popísal celkom iný skutok, ktorý je aktuálne vo vyšetrovaní," reagoval František D. ml. Bugár podľa jeho slov opisoval vraždu Daniela Jánošku, ktorú v súčasnosti vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Obaja obžalovaní si už odpykávajú 25-ročné tresty väzenia. Spolu s nimi vlani právoplatne odsúdili na rovnako dlhý trest odňatia slobody aj exstarostu obce Dolný Chotár Františka D. st. Na svedomí majú viaceré vraždy, ktorých účelom malo byť umlčanie "bielych koní", i ekonomickú trestnú činnosť. Exstarosta bol odsúdený i za činnosť v prospech sátorovcov, ktorí mali mať na svedomí desiatky vrážd.