Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŠTS: Starosta Dolného Chotára František D. dostal 25-ročný trest

Na snímke obžalovaný František D. starší sedí v súdnej sieni Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v pondelok 13. decembra 2021. Foto: TASR - Martin Baumann

Súhrnný 25-ročný trest dostal tiež jeho syn František D. ml.

Pezinok 13. decembra (TASR) - Starosta Dolného Chotára František D. je vinný z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti. Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku ho za to odsúdil na 25-ročný trest odňatia slobody. Dostal aj trest prepadnutia majetku i trojročný ochranný dohľad. Súd uznal za vinných aj ďalších troch obžalovaných, v prípade jedného upustil od uloženia trestu. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

"Minimálne od roku 2000 do 1. decembra 2010 poskytoval skupine prostriedky, služby a vytváral podmienky na zachovanie skupiny sátorovcov," vyhlásila predsedníčka senátu Pamela Záleská. Súhrnný 25-ročný trest dostal tiež jeho syn František D. ml. Syn starostu Dolného Chotára je vinný z objednávky dvoch vrážd a ekonomickej trestnej činnosti.

Na snímke obžalovaný František D. mladší (vľavo) sedí v súdnej sieni Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v pondelok 13. decembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Senát odsúdil z vykonania dvoch vrážd a za drogový prečin Ladislava A. na 25-ročný úhrnný trest. V prípade Rolanda Sz., ktorý sa mal podieľať na vykonaní jednej z objednaných vrážd, súd upustil od uloženia trestu. Roland Sz. bol už skôr odsúdený na 18 rokov. Všetci si majú odpykať svoje tresty v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.

František D. st. a Roland Sz. majú tiež povinnosť nahradiť poškodeným nemajetkovú ujmu 10.000 eur a sociálnej poisťovni takmer 100.000 eur. Nemajetkovú ujmu 10.000 eur majú poškodeným nahradiť aj František D. ml. a Ladislav A. Nahradiť majú i vzniknutú škodu v hodnote takmer 10.000 eur.

Na snímke František D. starší (druhý zľava) a jeho syn František D. mladší (druhý sprava) odchádzajú po vynesení rozsudku zo súdnej siene Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v pondelok 13. decembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


V prípade priznaní Františka D. ml. a Ladislava A. absentovala podľa Záleskej úprimná ľútosť. "Ani u jedného súd nezohľadnil poľahčujúcu okolnosť spočívajúcu v priznaní," vyhlásila s tým, že išlo o vypočítavosť, keďže k ich priznaniam prišlo až po roku a pol trvania konania.

"Som spokojný s rozhodnutím súdu. Vo vzťahu k výške trestov ešte zvážime, či budeme dávať odvolanie alebo nie. Budeme vyhodnocovať aj snahu spolupracovať v iných trestných veciach," povedal po rozhodnutí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Bohdan Čeľovský.

František D. st. podáva odvolanie proti všetkým výrokom o vine, treste a náhrade škody. Prokurátor a ďalší obžalovaní si ponechali zákonnú lehotu na odvolanie.

Súd zároveň zrušil Františkovi D. a Ladislavovi A. kolúznu väzbu, pričom ich ponechal v útekovej väzbe. František D. st. podal proti rozhodnutiu sťažnosť, do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR preto zostane aj v kolúznej väzbe.

Na snímke obžalovaný Ladislav A. prichádza v sprievode justičnej stráže do súdnej siene Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v pondelok 13. decembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


František D., jeho syn František D. mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelili obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Účelom vrážd malo byť umlčanie tzv. bielych koní.

Na snímke obžalovaný František D. starší prichádza v sprievode justičnej stráže na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v pondelok 13. decembra 2021.
Foto: TASR - Martin Baumann


Niektoré svoje obete mali zastaviť pod zámienkou policajnej kontroly, v policajnom prestrojení ich mali presunúť do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny. Obeti mali dať na ruky putá, niekoľko hodín ju strážiť a potom presunúť na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju mali zaškrtiť.

Za skutok mali vykonávatelia dostať vtedajšie tri milióny korún. Skupina sátorovcov mala mať na svedomí podľa neoficiálnych informácií približne 100 ľudských životov.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhoval Františkovi D. a Ladislavovi A. doživotný trest odňatia slobody. Pre Rolanda Sz. úhrnný 24-ročný a pre Františka D. mladšieho 22-ročný trest.

Starosta Dolného Chotára František D. rovnako ako Roland Sz. svoju vinu odmietli. Zvyšní dvaja sa v závere procesu k trestnej činnosti priznali, František D. mladší však odmietol, že by bol objednávateľom skutkov.

V procese vypovedali desiatky svedkov, znalcov a poškodených. Vypovedali aj viacerí na dlhé roky odsúdení členovia skupiny sátorovcov a aj dvaja utajení svedkovia. Pojednávanie pred senátom Pamely Záleskej sa začalo koncom júla 2020.