Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov vykonávajú vecné dôkazy

Na archívnej snímke obžalovaný Marian K., sedí v miestnosti pred pojednávaním vo veci objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Foto: TASR Jaroslav Novák

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová predložila procesným stranám vecné dôkazy v podobe mobilných telefónov. Potom má hlavné pojednávanie pokračovať čítaním digitálnych forenzných správ.

Pezinok 21. novembra (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v pondelok proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Z kvarteta obžalovaných je na pojednávaní prítomný len Marian K. Súd vykonáva vecné a listinné dôkazy.

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová predložila procesným stranám vecné dôkazy v podobe mobilných telefónov. Potom má hlavné pojednávanie pokračovať čítaním digitálnych forenzných správ.

V prípade vraždy novinára súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav M. a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Tomáš Sz. bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného.

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana K. podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr. Obžalovaní vinu odmietajú.