Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ŠTS: Výsluch exšéfa PPA obžalovaného v trval tri pojednávacie dni

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Podľa Kaliňáka a Paru v obžalobe prokurátora chýbajú dôkazy. Má údajne len jedného nepriameho svedka. Ako už viackrát zdôraznili, "je to prvýkrát, čo obvinený nemá svoj vlastný skutok v obžalobe".

Banská Bystrica 27. septembra (TASR) – Výpoveďou exšéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) obžalovaného Ľubomíra P. pokračoval v utorok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, proces v kauze Dobytkár, ktorý sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v PPA.

V skupine ôsmich osôb, ktorých obžaloba viní z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, sú aj nitriansky podnikateľ Norbert B. a finančník Martin K., ktorí vinu odmietajú, Ľubomír K., ktorý nevyužil ani jednu z možností vyhlásenia o vine či nevine, Juraj K., Milan K. a Peter K. Vinu priznal iba jeden z obžalovaných Viktor M.

Ľubomír P. vypovedal pred súdom celkovo tri pojednávacie dni. Vysvetľoval, ako fungovala PPA, ako sa rozhodovalo o rozdeľovaní a vyplácaní agrodotácií, s ktorým zo spoluobžalovaných sa poznal a mal kontakt. Rovnako hovoril aj o svojich obchodných vzťahoch s podnikateľom Petrom K., od ktorého dostal bezúročné pôžičky na podnikanie bez potreby ručenia. Reagoval tiež na otázky, ktoré vyvstali po výsluchu Ľubomíra K., ktorý pre PPA vybavoval projekty. Ten pred súdom vypovedal odlišne než v prípravnom konaní. Najprv v súvislosti s úplatkami pre Ľubomíra P. hovoril o sume 3,5 milióna eur, pred senátom ŠTS to už malo byť "len" 40.000 eur.

Proces má pokračovať vo štvrtok (29. 9.) výsluchom práve obžalovaného podnikateľa Petra K. Očakáva sa, že potrvá minimálne celý deň aj viac. Až po ňom príde na rad výpoveď Norberta B., ktorého obhajujú advokáti Robert Kaliňák a Marek Para. Obaja v utorok navrhli prokurátorovi, aby upustil od obžaloby ich klienta, čo sa však nestalo.

Podľa Kaliňáka a Paru v obžalobe prokurátora chýbajú dôkazy. Má údajne len jedného nepriameho svedka. Ako už viackrát zdôraznili, "je to prvýkrát, čo obvinený nemá svoj vlastný skutok v obžalobe".

"V prípade nášho mandanta tvrdí obžaloba, že mal nulový zisk, čiže v rámci kauzy Dobytkár jemu nepripisuje žiadny prospech," konštatoval Kaliňák s tým, že nerozumie potom, prečo táto obžaloba existuje.