Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ŠTS zamietol návrh sátorovca F. Zakála na povolenie obnovy konania

Na archívnej snímke František Zákal. Foto: TASR - Dušan Hein

Zakál si odpykáva právoplatný 25-ročný trest odňatia slobody, na ktorý ho odsúdil NS SR za účasť na úkladnej vražde, založení, zosnovaní a podporovaní zločineckej skupiny a aj za krivú výpoveď.

Banská Bystrica 15. februára (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zamietol v stredu návrh odsúdeného bývalého vysokopostaveného člena zločineckého gangu sátorovcov Františka Zakála na povolenie obnovy konania. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Rozhodnutie nie je právoplatné, odsúdený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd (NS) SR," konštatovala Kudjáková.

Zakál, prezývaný Shrek, si odpykáva právoplatný 25-ročný trest odňatia slobody, na ktorý ho v novembri 2019 odsúdil NS SR za účasť na úkladnej vražde, založení, zosnovaní a podporovaní zločineckej skupiny a aj za krivú výpoveď. Tej sa mal dopustiť v roku 2005, keď krivo vypovedal v snahe zdiskreditovať bývalého viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka o tom, že prijal úplatok vo výške 300.000 slovenských korún.

Sátorovci pôsobili na južnom Slovensku a v Maďarsku od roku 1999 do roku 2010. Páchali násilnú a majetkovú trestnú činnosť, najmä vraždy, likvidovali aj členov konkurenčného gangu pápayovcov a tzv. biele kone. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry sátorovci v počte vrážd nemajú konkurenciu nielen na území Slovenska.