Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŠTS zrušil februárové termíny s policajným exfunkcionárom Jozefom R.

Ilustračné foto Foto: TASR

Skupinu pôvodne ôsmich obvinených vrátane Jozefa R. zobral sudca ŠTS v decembri 2020 do väzby.

Bratislava/Banská Bystrica 15. februára (TASR) - Proces s bývalým riaditeľom Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefom R. sa v stredu (16. 2.) a vo štvrtok (17. 2.) na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica neuskutoční. Dôvodom je práceneschopnosť obžalovaného. TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Jozef R. čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z dvoch skutkov prijímania úplatku. Proces s policajným exfunkcionárom sa začal na ŠTS v januári. Proti Jozefovi R. už vypovedal jeden z bývalých najvyššie postavených členov gangu sýkorovcov Martin Bihári. Podľa Biháriho mal obžalovaný za finančnú odmenu vynášať informácie z policajného prostredia. Jozef R., prezývaný Dodo, vinu odmieta.

Jeden skutok obžaloby sa týka činnosti pre zločineckú skupinu sýkorovcov, kde mu kladú za vinu poskytovanie informácií z policajných zdrojov. Ďalšie dva skutky sa týkajú prijímania úplatkov. Ich výška sa mala pohybovať na úrovni 16.000 eur a 17.000 eur.

Jozefa R. zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými bol v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ), dnes už nebohý Milan Lučanský, tiež bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinili ich z korupcie a jednu osobu aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Skupinu pôvodne ôsmich obvinených vrátane Jozefa R. zobral sudca ŠTS v decembri 2020 do väzby. Z nej sa dostal na slobodu v apríli minulého roka. V prípade uznania viny hrozí Jozefovi R. trest odňatia slobody od piatich do 12 rokov a prepadnutie majetku.