Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Proces v kauze prípravy vraždy Afganky mal ohroziť teroristický útok

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Verejnosť z pokračovania pojednávania vylúčili.

Banská Bystrica 2. mája (TASR) – Proces vo veci úkladnej vraždy v štádiu prípravy mal v pondelok od rána pokračovať na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, kde na lavici obžalovaných sedí Mohammed P. a jeho bratranec Darya S. z Afganistanu. Dôvodom malo byť zneuctenie rodiny a islamského náboženstva dcérou Mohammeda P. Okolie súdu však obsadili policajti.

„Na základe bližšie nešpecifikovanej hrozby teroristického útoku v zrejmej súvislosti s konajúcim sa hlavným pojednávaním boli v budove ŠTS v Banskej Bystrici a jej okolí vykonané potrebné bezpečnostné opatrenia,“ informovala TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Verejnosť z pokračovania pojednávania vylúčili.

Podľa obžaloby poškodená údajne zneuctila rodinu a náboženstvo odchodom zo spoločnej domácnosti do Rakúska a na Slovensko, manželstvom s mužom židovského vierovyznania, konvertovaním z islamu na inú vieru a produkciou filmov s pornografickým obsahom. Vraždu mali jej príbuzní pripravovať najneskôr od augusta 2018.

Z obžaloby tiež vyplýva, že dvojica mala viackrát pricestovať na Slovensko, získavať bližšie informácie o poškodenej a pripravovať vraždu. Jej otec mal inému mužovi sľúbiť za vraždu 30.000 eur. Ten však tvrdí, že dcéru nezákonne zadržiava a zneucťuje organizovaná skupina. Zámerom ciest na Slovensko vraj mala byť jej záchrana. Obaja muži vinu odmietajú.