Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

STU a Ekonomická univerzita v Bratislave chcú vytvoriť konzorcium

Na snímke budova, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity (STU). Foto: TASR Jaroslav Novák

Obidve univerzity sídliace v hlavnom meste už pred samotným zverejnením výzvy spolupracovali na riešení niektorých spoločných výskumných projektoch.

Bratislava 10. júna (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) a Ekonomická univerzita v Bratislave majú záujem vytvoriť konzorcium a uchádzajú sa o finančnú podporu z výzvy plánu obnovy, ktorú pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Hovorca STU Juraj Rybanský pre TASR uviedol, že v prípade perspektívnej možnej spolupráce univerzít by však nešlo o spájanie univerzít.

Obidve univerzity sídliace v hlavnom meste už pred samotným zverejnením výzvy spolupracovali na riešení niektorých spoločných výskumných projektoch. "Ekonomická univerzita v Bratislave disponuje kvalifikovaným odborným potenciálom, schopným realizovať relevantné ekonomické analýzy, rozbory a odporúčania pre technické a technologické riešenia, preto možno túto spoluprácu považovať z hľadiska súčasných a budúcich celospoločenských a hospodárskych výziev za veľmi perspektívnu," povedal pre TASR vedúci Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou Ekonomickej univerzity Miroslav Horňák. Ako doplnil, univerzity sú svojím zameraním komplementárne vysoké školy predovšetkým v oblasti IT a biznisu, preto bolo spojenie týchto škôl v projektovom zámere prirodzeným a logickým vyústením predchádzajúcej spolupráce s ohľadom na využitie možných synergických efektov.

"V rámci integračných aktivít sa konzorcium bude venovať primárne harmonizačným a integračným aktivitám v oblasti IT systémov a systému kvality a definovaniu spoločných študijných a výskumných programov. Horizontálnou prioritou konzorcia bude internacionalizácia aktivít a zdieľanie spoločných výskumných a vzdelávacích priestorov v oblastiach spolupráce," priblížil Horňák. Tieto aktivity by podľa jeho slov nebolo možné realizovať bez adekvátnych investičných aktivít, ktoré sú tiež súčasťou návrhu projektového zámeru.

STU zapojenie do výzvy vníma ako možnosť posilnenia slovenských univerzít v oblasti zvýšenia výkonnosti a zlepšenia vzájomného prepojenia jednotlivých študijných odborov tak, aby sa podporili oblasti hospodárstva s vysokou pridanou hodnotou. "Toto prepojenie by reagovalo na zmeny, ktoré súvisia s razantným rozvojom digitalizácie a umelej inteligencie, aj na vytváranie a uplatňovanie nových medzisektorových pozícií či pracovných príležitostí," poznamenal Rybanský. Cieľom vytvorenia konzorcia je podľa Horňáka i zvýšenie konkurencieschopnosti a atraktivity vzdelávania na slovenských verejných vysokých školách v stredoeurópskom priestore, prostredníctvom vybudovania moderného zdieľaného vedecko-vzdelávacieho zázemia a infraštruktúry v kontexte dlhodobého zámeru vybudovania "Science Hills" moderného medziuniverzitného kampusu na území mesta Bratislava.

Do výzvy ministerstva školstva zameranej na predkladanie projektových zámerov na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl sa zapojilo celkovo 11 univerzít, ktoré podali päť projektových zámerov na vznik konzorcií.