Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

STU a SIŽP budú spolupracovať na vedeckých a vzdelávacích projektoch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Generálny riaditeľ inšpekcie Jenčo vidí potenciál tejto spolupráce práve pri oboznamovaní sa s najnovšími a najmodernejšími technológiami využívanými v priemysle, ktoré SIŽP povoľuje a kontroluje.

Bratislava 30. júna (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) a Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) budú spolupracovať na rôznorodých vedeckých projektoch a grantoch v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania. Študenti STU získajú aj možnosť konzultácií pri spracúvaní záverečných prác a stáží s odborníkmi z SIŽP. Vyplýva to z dohody o vzájomnej spolupráci, ktorú vo štvrtok na pôde STU podpísali rektor Oliver Moravčík a generálny riaditeľ inšpekcie Ján Jenčo.

Generálny riaditeľ SIŽP považuje spoluprácu s univerzitami za dôležitú, v tomto kontexte vníma aj dohodu, ktorú inšpekcia uzatvorila s STU. "Každú novú spoluprácu so zástupcami akademickej obce vnímam ako veľkú príležitosť pre rozvoj obidvoch strán. Teší ma, že práve dnes sme podpísali memorandum o spolupráci s STU v Bratislave, ktorá je na Slovensku lídrom v oblasti technických vied," povedal Jenčo. Ako doplnil, potenciál tejto spolupráce vidí práve pri oboznamovaní sa s najnovšími a najmodernejšími technológiami využívanými v priemysle, ktoré SIŽP povoľuje a kontroluje.

"Teší ma nová spolupráca s SIŽP, verím, že STU môže ponúknuť kvalitných odborníkov v jednotlivých oblastiach záujmu, ktorí sú spätí s praxou. Súčasne ponúkame odborné školenia pre pracovníkov SIŽP v oblasti najnovších analytických metód a postupov pri identifikácii širokej škály znečistenia životného prostredia," povedal prorektor STU pre vedu a výskum Ján Híveš, ktorý bude gestorom tejto spolupráce. Predmetom dohody je spolupráca inštitúcií najmä v oblasti akademického skúmania praktických otázok a problémov súvisiacich s činnosťami v pôsobnosti inšpekcie, oblasti vzdelávania, vedy, výskumu a prípravy študentov a absolventov univerzity.

STU a SIŽP budú spolupracovať na rôznorodých vedeckých projektoch a grantoch a pri riešení grantových projektov v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania v oblasti ich pôsobnosti.