Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

STU bude spolupracovať s IMC Krems na novom biotechnologickom parku

Na snímke prorektor pre vedu, výskum a doktorandské štúdium Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Ján Híveš. Foto: TASR - Martin Baumann

IMC Krems je gestorom vytvorenia biotechnologického vzdelávacieho parku v Hainburgu an der Donau neďaleko Bratislavy.

Bratislava 24. marca (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave bude spolupracovať s Univerzitou aplikovaných vied IMC Krems na novovybudovanom biotechnologickom parku v rakúskom Hainburgu. Memorandum podpísali v piatok. TASR o tom informoval hovorca STU Juraj Rybanský.

IMC Krems je gestorom vytvorenia biotechnologického vzdelávacieho parku v Hainburgu an der Donau neďaleko Bratislavy. Cieľom parku je eliminovať nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, keďže v Dolnom Rakúsku pôsobí viacero spoločností v oblasti zdravotníctva a medicíny. Biotechnologický hotspot pre 480 študentov bude súčasťou plánovaného rozsiahleho kampusu IMC Krems.

Vzhľadom na zameranie biotechnologického parku a blízkosť Bratislavy IMC Krems oslovila s ponukou na spoluprácu Fakultu chemickej a potravinárskej technológie STU, ktorá má biotechnologické odbory zastúpené širokým spektrom vedeckých pracovníkov a učiteľov. Garantom spolupráce je Milan Čertík, ktorý na IMC Krems dlhodobo vyučuje.

"Pre STU ide o výhodnú spoluprácu z dvoch hľadísk – IMC Krems má veľmi silný medzinárodný zásah, čo umožní kontakty našich študentov a výskumníkov s partnermi z celého sveta. Takisto naši učitelia môžu realizovať svoje pedagogické i vedecko-výskumné aktivity, pretože súčasťou komplexu budú kvalitné laboratóriá," povedal prorektor STU pre vedu a výskum Ján Híveš. Dekan Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Anton Gatial poznamenal, že pedagógovia budú v Hainburgu učiť, navzájom si môžu vymieňať študentov a ak tam budú kapacity, ktoré na fakulte nemajú, robiť aj cvičenia v Rakúsku a naopak. "Keď pred desiatimi rokmi navštívili zástupcovia IMC Krems pracoviská Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, boli prekvapení naším vybavením. Odvtedy si vybudovali kvalitné pracoviská a v Hainburgu pribudnú ešte modernejšie," konkretizoval.

Podľa textu memoranda o porozumení by spolupráca STU v Bratislave a IMC Krems mala obsahovať posilňovanie a podporu výmeny personálu, vedeckých a technických informácií, organizovanie sympózií, konferencií a workshopov a podporu spoločných výskumných a iných aktivít medzi oboma inštitúciami.