Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

STU bude užšie spolupracovať s Univerzitou vedy a technológie v Macau

Na snímke budova, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity (STU). Foto: TASR Jaroslav Novák

Dohoda o spolupráci podrobne upravuje výmeny akademických pracovníkov a študentov medzi oboma inštitúciami.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave a Univerzita vedy a technológie Macaa (MUST) uzavreli memorandum o porozumení. Fakulta informatiky a informačných technológií STU sa pri tejto príležitosti dohodla s Fakultou inovačného inžinierstva MUST na konkrétnej spolupráci pri výmene študentov a výskumníkov. TASR o tom informoval hovorca STU Juraj Rybanský.

"Pokračujeme v trende prehlbovania spolupráce s univerzitami na ázijskom kontinente, ktoré majú vysokú úroveň výskumu technológií a sú pre nás cennými partnermi v oblasti inovácií, takých nevyhnutných pre rast nielen našej STU, ale celého Slovenska," konštatoval rektor STU Oliver Moravčík. Dodal, že systematické budovanie vzťahov s ázijskými lídrami v digitalizácii upevňuje ich postavenie ako regionálneho lídra v IT vzdelávaní a IT inováciách.

Ako priblížil Rybanský, obe inštitúcie plánujú rozvíjať akademickú a kultúrnu výmenu v rôznych oblastiach vrátane vzdelávania a výskumu. Plánovaná spolupráca zahŕňa výmenné pobyty študentov a zamestnancov oboch fakúlt, spoločné výskumné projekty, účasť na seminároch a akademických stretnutiach, ako aj výmenu akademických materiálov a informácií. Okrem toho sa počíta s realizáciou špeciálnych krátkodobých akademických programov počas semestra alebo mimo neho a s projektami na rozvoj zamestnancov.

Dohoda o spolupráci podrobne upravuje výmeny akademických pracovníkov a študentov medzi oboma inštitúciami. Výučbové pobyty akademických pracovníkov môžu trvať celý semester alebo len obmedzené obdobie, napríklad pri letnej škole, alebo na dohodnutý čas počas semestra. Obe strany môžu poslať päť študentov na každý semester alebo maximálne desať za akademický rok, a to bez platby školného hostiteľskej univerzite. Vyučovacím jazykom študentov na výmenných pobytoch bude na oboch univerzitách angličtina.

Dohodu o spolupráci za účasti rektora STU Olivera Moravčíka podpísali dekan Fakulty inovačného inžinierstva MUST Joseph Hun-wei Lee a dekan Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave Ivan Kotuliak.