Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Do 1. ročníka na FIIT STU sa zapísalo 246 študentov

Na archívnej snímke budova Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Akademický senát STU sa pokúsil 13. júla odvolať Kotuliaka z funkcie dekana FIIT, avšak neúspešne. 

Bratislava 26. augusta (TASR) – Na štúdium do prvého ročníka na Fakultu informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v akademickom roku 2020/2021 sa zapísalo 246 študentov, nie takmer 300, ako to tvrdí vedenie fakulty. Pre TASR to v utorok uviedol hovorca STU Fedor Blaščák.

„Je to o 37 percent menej oproti roku 2019, keď sa do prvého ročníka na FIIT zapísalo 389 študentov," tvrdí Blaščák. Monika Karoliová, ktorá je poverená zastupovaním dekana FIIT STU Ivana Kotuliaka, pritom v utorok informovala, že je to približne o 25 percent menej, ako to bolo vlani.

STU takisto tvrdí, že nárast počtu prihlášok na štúdium v novom akademickom roku k 26. augustu evidujú na dvoch fakultách STU – fakulte elektrotechniky a informatiky a fakulte architektúry, rovnako aj na ústave manažmentu.

„Najväčší, až desaťpercentný medziročný nárast počtu prihlášok zaznamenala Fakulta elektrotechniky a informatiky STU," uviedol hovorca STU. Na stavebnej fakulte ostal počet prihlášok prakticky rovnaký a na troch ostatných fakultách – strojníckej fakulte, materiálovotechnickej fakulte so sídlom v Trnave a fakulte chemickej a potravinárskej technológie eviduje STU pokles prihlášok.

„V medziročnom porovnaní tak celkovo na STU k dnešnému dňu evidujeme len minimálny pokles počtu prihlášok na úrovni dvoch až troch percent, čo presne kopíruje úroveň demografického poklesu v SR v generačnej kohorte maturantov (19-ročných) medzi rokmi 2019 a 2020," uviedol Blaščák. V tlačovej správe FIIT STU sa pritom uvádzalo, že trend dlhodobého poklesu počtu zapísaných prvákov zaznamenáva celá univerzita. Hovorca STU uviedol, že na fakulte zaznamenali aj nárast počtu prihlášok zahraničných študentov o viac ako 40 percent medziročne.

Spory na fakulte sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývalá dekanka Mária Bieliková. Následné rokovanie s cieľom upokojenia situácie prinieslo niekoľko dohôd, no situácia sa aj tak úplne neupokojila. Časť zamestnancov fakulty vstúpila do štrajku začiatkom letného semestra 17. februára a štrajkovala každý pracovný deň. Štrajk prerušila až mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom. Akademický senát STU sa pokúsil 13. júla odvolať Kotuliaka z funkcie dekana FIIT, avšak neúspešne.