Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

STU hodnotí projekt ACCORD pozitívne, doposiaľ spĺňa očakávania

Na snímke budova, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity (STU), archívne foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom projektu ACCORD je zvýšiť konkurencieschopnosť a príťažlivosť STU a UK. Projekt je spolufinancovaný EÚ.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave hodnotí spoločný projekt s Univerzitou Komenského (UK) s názvom ACCORD pozitívne, doposiaľ v plnom rozsahu spĺňa očakávania. Pre TASR to uviedol hovorca STU Juraj Rybanský.

V rámci projektu plní STU viaceré aktivity. V programe, ktorý sa zameriava na znižovania emisií CO2, bola ukončená rekonštrukcia viacerých blokov a medziblokov na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v hodnote viac ako 4,4 milióna eur.

"Ukončené boli aj stavebné práce na Stavebnej fakulte STU, práce spočívali v obnove a modernizácii obalového plášťa bloku B (strecha) a obnove a modernizácii obalového plášťa bloku B (obvodové steny). Cena diela bola 5.613.939,90 eura," povedal Rybanský. Aktuálne ešte prebieha napríklad rekonštrukcia opláštenia bloku A Stavebnej fakulty STU, pričom cena vrátane rekonštrukcie interiérov sa pohybuje na úrovni vyše 5,8 milióna eur.

Druhou atraktivitou v rámci projektu ACCORD je zvyšovanie atraktívnosti vzdelávacieho prostredia. Podľa Rybanského sa realizujú stavebné práce v rámci obnovy a modernizácie starej budovy Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU. Konkrétne sa rekonštruujú interiérové priestory a dôjde k výmene zariadení v laboratóriách. Ukončená bola revitalizácia interiérových časti Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v hodnote viac ako 11,7 milióna eur. Realizuje sa aj rekonštrukcia interiérov bloku A Stavebnej fakulty STU a auly akademika Bellu za vyše 3,3 milióna eur.

Modernizáciou prejde IT infraštruktúra. Obnovená bude aj výskumná infraštruktúra a prístroje, pričom v rámci tejto aktivity pokračovali dodávky obstaraných prístrojov. "Zároveň prebieha príprava nadlimitnej súťaže na dodávku IKT zariadení. V súčasnej dobe sa vyhodnocuje súťaž na poslednú časť biotechnológií," konkretizoval Rybanský.

Poslednou aktivitou sú spoločné výskumné programy, v rámci ktorej boli vytvorené spoločné riadiace a koordinačné orgány STU a UK. Prebieha tiež testovanie a nastavovanie nových prístrojov a zariadení, začali sa skúšobné merania a analýzy s využitím zakúpenej prístrojovej infraštruktúry v laboratóriách zapojených do výskumu.

"Celkovo bolo za STU podaných 168 žiadostí o platbu v celkovej úhrnnej sume 36.221.572,56 eura. Z toho bolo uhradených vyše 34.635.783,02 eura a viac ako 1.383 808 eur čaká ešte na spracovanie a preplatenie," povedal Rybanský. Zostatok rozpočtu v sume viac ako 19 miliónov eur bude použitý na preplatenie prebiehajúcich stavebných prác v rámci obnovy a modernizácie starej budovy Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, rekonštrukcie interiérov bloku A Stavebnej fakulty STU a auly akademika Bellu, rekonštrukcie parapetnej časti budovy Strojníckej fakulty STU a na nákup zvyšných prístrojov a zariadení.

Cieľom projektu ACCORD je zvýšiť konkurencieschopnosť a príťažlivosť STU a UK. Projekt je spolufinancovaný EÚ.