Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Medzinárodnú cenu Egona Erwina Kischa získal Milan Petráš z STU

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Ocenený prvý diel publikácie mapuje situáciu do roku 1918. Na základe archívnych podkladov v nej autor objektívne napráva nepresné informácie, ktoré v minulosti uvádzali iné publikácie.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Milan Petráš získal medzinárodnú Cenu Egona Erwina Kischa za rok 2022. Jeho ocenená publikácia s názvom "Dejiny technických škôl a vzdelávania na území terajšieho Slovenska do roku 1945" vychádza z viac ako 50-ročného bádania. Zameriava sa na dejiny vzdelávania na Slovensku s osobitným dôrazom na oblasť technického školstva. TASR o tom informoval hovorca Slovenskej technickej univerzity (STU) Juraj Rybanský.

Ocenený prvý diel publikácie mapuje situáciu do roku 1918. Na základe archívnych podkladov v nej autor objektívne napráva nepresné informácie, ktoré v minulosti uvádzali iné publikácie. "Udelenie ceny Milanovi Petrášovi vníma STU ako zaslúžené uznanie jeho dlhoročného a systematického bádania a úsilia zameraného na históriu širokého spektra vzdelávania a vzdelávacích inštitúcií na území Slovenska do roku 1918," skonštatovala prorektorka STU pre propagáciu a zahraničie Ľubica Vitková.

Milan Petráš je stredoškolský a vysokoškolský učiteľ, múzejník a historik. V minulosti pôsobil na STU v Bratislave a bol aj riaditeľom Západoslovenského múzea v Trnave. Jeho štúdie a publikácie sú zamerané na širokú škálu tém vrátane hospodárskych a kultúrnych dejín, dejín vied a techniky, etnografie, dejín školstva, múzejníctva a bibliografie významných osobností. V roku 1984 mu Slovenská akadémia vied udelila pamätnú medailu Mateja Bela za jeho zásluhy o rozvoj historických vied.