Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

STU nadviazala na tradíciu neformálnych stretnutí orgánov univerzity

Na snímke budova, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity (STU). Foto: TASR Jaroslav Novák

Témou rokovania boli aktuálne i perspektívne otázky zabezpečenia činnosti univerzity.

Bratislava 23. marca (TASR) - Po viacročnej prestávke Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave nadviazala na tradíciu neformálnych pracovných stretnutí vedenia univerzity, fakúlt a akademického senátu so Správnou radou STU. Témou rokovania boli aktuálne i perspektívne otázky zabezpečenia činnosti univerzity. Informuje o tom univerzita na svojom webe.

"Som veľmi rád, že sa podarilo uskutočniť môj plán obnoviť tradíciu týchto užitočných stretnutí," povedal rektor STU Oliver Moravčík. Zároveň informoval o aktuálnej ťaživej finančnej situácii univerzity a úsilí stabilizovať ju. Poukázal aj na potrebu vnútorných opatrení vo vzťahu rektorátu a fakúlt, avizoval diskusiu o jeho novom nastavení.

Predmetom rokovania bol aj aktuálny stav projektu ACCORD, najväčšieho akademického investičného projektu v histórii Slovenska, ktorý STU realizuje spoločne s Univerzitou Komenského. Moravčík informoval o potrebe dofinancovania projektu zo strany štátu vzhľadom na zásadné zvýšenie cien vstupov, ku ktorému došlo najmä v uplynulom roku. Avizoval v tejto súvislosti rokovania s ministerstvami školstva a dopravy.

Prorektor pre vedu a výskum STU Ján Híveš informoval o výsledkoch pilotného projektu periodického hodnotenia výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti (VER 2022), ktorý bol realizovaný v gescii Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Konštatoval viaceré zásadné nedostatky použitej metodológie projektu a poukázal na nevhodnosť použitia jeho výstupov na akékoľvek rozdeľovanie projektov či prostriedkov pre vysoké školy. "Použitie výsledkov hodnotenia na prideľovanie projektov a financovanie vysokých škôl by znamenalo výraznú deformáciu vysokoškolského prostredia – ako odborovej skladby, tak aj pomerov v rámci jednotlivých odborov," uviedol Híveš s tým, že by to znamenalo negatívne dosahy najmä vo vzťahu k technickým vysokým školám.

S týmito výhradami sa stotožnili aj viacerí členovia Správnej rady STU. Rektor ich požiadal o súčinnosť v úsilí o zabránenie prijatia škodlivých opatrení vyplývajúcich z interpretácie VER 2022.